Има последствия от изнесената от Сотир Цацаров квалифицирана информация. Предполагам,

...
Има последствия от изнесената от Сотир Цацаров квалифицирана информация. Предполагам,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Има последствия от изнесена от Цацаров класифицирана информация |

Има последици от изнесената от Сотир Цацаров квалифицирана информация. Предполагам, че казусът ще бъде предаден на прокуратурата, разгласи в изявление в предаването „ Тази неделя “ на bTV министър председателят Кирил Петков във връзка отнетия достъп до класифицирана информация на ръководителя на КПКОНПИ и някогашен основен прокурор Сотир Цацаров.

Ден преди да стане това, Цацaров разгласи, че подава оставка като началник на КПКОНПИ, считано от 1 март.

На въпроса дали става въпрос за срещата в ЦУМ сред Цацаров (когато беше основен прокурор) и предприемачите Красимир Гергов и Сашо Дончев, министър председателят отговори, че знае защо става въпрос, само че би издал класифицирана информация, в случай че го разгласи.

„ Мен ме изненада, че в петък сутринта (14 януари) ДАНС е трябвало да уведомят господин Цацаров в 9 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да споделя какви са аргументите. Беше много огромно съвпадане. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде - не мога да кажа и не желая да злоупотребявам “, разяснява министър-председателят.

Призива на парламентарната група на „ Продължаваме промяната “ към сегашния основен прокурор Иван Гешев също да подаде оставка и отговора на Гешев, че щом му желаят оставката, значи си прави работата, министър председателят разяснява по този начин: „ Дали той някой път се поглежда в огледалото и се пита дали добре си прави работата. Ако в действителност си дава отговор, че добре си прави работата, аз бих бил доста смутен. Другият вид е да не може да си даде оставката поради някакви други аргументи – някакви фактори, които не му разрешават да вземе това решение “.

Македония

„ Обединихме се към обща позиция и тя е същата позиция, която аз споделих от парламентарната естрада – удостоверяваме съществуваща позиция на България и я надграждаме с тези общи групи и тематики, по които би трябвало да свършим работа “. Така министър-председателят разяснява резултата от съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на 10 януари. На него се обсъждаше евроинтеграцията на РСМ.

На въпроса за какво е паднал срокът от шест месеца, който той дефинира за решение на въпроса с евроинтеграцията на Северна Македония, Петков отговори: „ Ако сме безусловно точни, срокът от шест месеца, който аз сложих, беше за рамката, в която работните групи би трябвало да си правят работата, като веднъж на месеца се срещат. Аз в никакъв случай не съм заявявал прецизен период за едно или друго решение “.

„ Друго, по което се обединихме, е, че добросъседството и влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз, когато съществуващата позиция на България, е съобразена, е най-хубавото нещо за България “, добави Петков.

По думите му от РСМ ще се чака „ нулева приемливост към дискриминирането “ на популацията с българско съзнание и това сигурно ще би трябвало да се включи в конституцията им, само че въпросът е кой ще е верният миг.

„ Това не се случва с извиване на ръце, не се случва със мощ, а с градивен диалог, ясно схващане кои са нещата, от които всички може да спечелим и с взаимни отстъпки, които са възможни от двете страни “, добави министър председателят.

Кирил Петков изрично отхвърли той или различен от държавното управление да е водил диалог с представители на американското посолство за признание на македонско малцинство в България. „ За такова малцинство не може да се приказва, по тази тематика има 100-процентово твърда позиция, че тя не може да се дискутира “, акцентира той.

КСНС и карантината

Премиерът разяснява и карантината на членовете на КСНС след позитивния тест на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

„ Мисля, че той постъпи доста отговорно. Разбрах, че се е тествал предходния ден. Веднага, откакто се е тествал и на другия ден и е схванал, че е с ковид, на секундата го оповести на всички членове на КСНС – нито се е покрил, нито се е опитал да скрие информацията. “

Петков изясни, че е стоял тъкмо против ръководителя на Народно събрание и е безапелационен, че той не е бил зле по време на срещата. Петков акцентира, че е дал добър образец с това, че си е сложил бустрена доза и с помощта на това не е се е заразил от Минчев, въпреки да е стоял 6 часа тъкмо против него.

Министър ръководителят отбрани и пиара на Политическа партия Александър Бойчев, който се е обадил на телевизионни водещи при разискването на тематиката с теста на Минчев и им се е карал.

„ По принцип никой не би трябвало да се кара на никого. Сашо Бойчев е един почтен човек, който се пали от дела, в тази ситуация е видял, от негова позиция, нещо незаслужено. Но би трябвало ясно да се каже – властта няма право да се меси в самостоятелните медии “, разяснява министър-председателят.

Новият проект за пандемията

„ Много съм удовлетворен от проекта, който беше комплициран на масата. Той е функционалност от нещо доста действително – потенциала на интензивните кревати в лечебните заведения. Вече не приказваме за някакви числа на 100 хиляди души население, приказваме дали здравната система може да поеме интензивните случаи или не може “, съобщи министър-председателят.

Премиерът изясни, че даже в стадий 4, когато всички интензивни кревати в една област са запълнени 80%, учениците от 1. до 4. клас ще са на онлайн образование единствено една седмица.

Петков разяснява и новосформираната работна група от медици и статистици за възможна смяна на Коронавирус ограниченията, в която ще взе участие и доцент Атанас Мангъров, прочут с позицията си против имунизациите и ограниченията.

Премиерът посочи, че не си купува политическо успокоение, а отваря разговора.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР