Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите (КЗП)

...
Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите (КЗП)
Коментари Харесай

Шефът на КЗП сигнализира за политически натиск

Има политически напън върху Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) и опит да се блокира работата й. Това разгласи на ексклузивен брифинг ръководителят на комисията Иван Френкев. Изказването му е във връзка инспекция на новото управление на Министерството на стопанската система и промишлеността на самата комисия, както и сигнал на ведомството до инспектората.

Според Иван Френкев с тези дейности служебният министър стопира работата на комисията за да се дискредитира предходното ръководство и да се изкарат политически дивиденти. Той е на мнение, че е налице невиждана обстановка, в която се търси отговорност на КЗП за какво си прави работата.

" За нас тази инспекция е извънредно нелепа. Точно тези действия са част от нашите пълномощия. Работим в нашите пълномощия, действително си вършим работата ", безапелационен е Френкев.

В сигнала до инспектората се казвало, че КЗП не е способена да прави инспекции за продажбата на божествен газ. Френкев разясни, че в Закона за отбрана на потребителите има раздел " Обща сигурност на продуктите " и при липса на категорично секторно законодателство се ползва общият закон. " Проблемът с продажбата на райския газ е от извънредно висок обществен интерес и визира здравето и живота на децата ", добави шефът на КЗП. Той уточни, че с помощта на бързите дейности и инспекциите на инспекторите на комисията продажбата на божествен газ е била лимитирана.

Темата за свободната продажба на божествен газ на деца беше повдигната от омбудсмана Диана Ковачева с писмо до КЗП с молба да се реализира контрол. Успоредно с това тогавашният министър на стопанската система Корнелия Нинова подреди денонощни инспекции за продажбата на рисковата субстанция.

Втора точка в сигнала до инспектората на Министерството на стопанската система била във връзка програмата за наблюдаване на цените на 12 типа артикули от първа нужда, която КЗП реализира. " В България има пазарна стопанска система и КЗП не се меси в ценообразуването, само че ние сме длъжни да проверим дали при използването на специфичните антикризисни ограничения и при оповестяването на промоции потребителите са предпазени и цените са вярно оповестени ", съобщи Френкев.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР