Има пълна законова основа за незабавно подновяване на износа на

...
Има пълна законова основа за незабавно подновяване на износа на
Коментари Харесай

Киев връчи протестна нота на Полша заради забраната за внос на украинско зърно

Има цялостна законова основа за неотложно възобновяване на износа на украински селскостопански артикули за Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България, се споделя в документа

Украйна е връчила протестна нота на Полша по отношение на възбраната на Европейски Съюз за импорт на украинско зърно, съобщи Ройтерс.

Новината заяви през днешния ден украинското министерство на външните работи. То е предало протестна нота на представители на Полша и на Европейски Съюз през вчерашния ден, описвайки ограничението на вноса на украинско зърно в страни от Европейски Съюз като " изрично недопустимо ".

" Някои ограничавания, каквото и опрощение да има за тях, не подхождат на съглашението за асоцииране сред Украйна и Европейски Съюз и правилата и нормите на европейския обединен пазар ", съобщи външното министерство.

" Има цялостна законова основа за неотложно възобновяване на износа на украински селскостопански артикули за Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България, както и за продължение на износа към други страни членки на Европейски Съюз, който беше нарушен ", се добавя в текста, съобщи Българска телеграфна агенция.

Същевременно украинският финансов министър Сергий Марченко приветства през днешния ден договорката, реализирана с няколко страни от Източна Европа за споразумяване на разногласието по отношение на вноса на украинско зърно, съобщи ДПА. 

Блокирането на украинския импорт би било освен нещо, което вреди на Украйна, само че то може да аргументи и големи премеждия на Близкия изток и на Африка, съобщи министърът, който е на среща на финансовите министри на страните членки от Европейски Съюз в Стокхолм.

България, Унгария, Словакия и Полша ограничиха избран селскостопански импорт от Украйна поради опасения за деформиране на пазарната конкуренция. Румъния също се оплака по отношение на повишения украински импорт.

След анулацията на митата върху украинските артикули след съветската инвазия в Украйна, вносът на селскостопански артикули в Европейски Съюз набъбна внезапно. Само вносът на царевица от Украйна в Полша възлезе на 1,84 милиона тона през 2022 по отношение на 5800 тона през 2021 година, разясни Европейски Съюз.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис сподели, че до няколко дни ще стартира да се ползва договорката, според която вносът на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед  в петте гореспоменати страни от Европейски Съюз ще бъде възобновен, само че единствено за транзитиране през тяхна територия на тази продукция.

Вносът на зърно е значим източник на доходи за Украйна. Европейските ограничения, целящи да разрешат на украинското зърно да продължи да доближава до световните пазари макар войната, разрешиха продажбата на украинско зърно на стойност 26 милиарда евро, съобщи европейски представител.

Финансовите министри от страните от Европейски Съюз в Стокхолм дискутират и по-нататъшна поддръжка за Украйна, защото Киев харчи половината си бюджет за актуалната военна акция, съобщи украинският финансов министър Марченко.

Домбровскис съобщи, че евентуално за 2024 година Украйна ще се нуждае от минимум 18 милиарда евро. Такава сума бе предоставена от Европейски Съюз на Киев за актуалната година, с цел да бъдат покрити държавни разноски, включително пенсии и инфраструктурни разноски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР