Има отиване в крайност на позициите на протестиращите миньори и

...
Има отиване в крайност на позициите на протестиращите миньори и
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Има отиване в крайност на позициите на протестиращите миньори и енергетици

Има отиване в прекаленост на позициите на протестиращите миньори и енергетици, което ни отдалечава от решението на проблемите. Експертният разбор не се разисква, а е изведен диалогът в много крайни позиции.

Това мнение изрече пред БНР енергийният специалист Антон Иванов.

Според него разногласията не са в действителност по записаното в териториалните проекти, а поради насъбраното съмнение и подозрение, че ще се осъществят тези проекти по избран метод.

" Някои от настояванията на миньорите не биха могли да бъдат изпълнени, тъй като влизат в директна борба с основополагащи политики на Европейски Съюз, каквато е политиката за търговия с въглеродни излъчвания ", разяснява той и добави, че преди две седмици, въз основата на предходните митинги, е имало документ с повече претенции, по които позициите на протестиращи и ръководещи са били по-близки.

" Чуват се гласове, че тези митинги стартират да наподобяват на политически митинги.... От 2 години се търсят способи за връзка на проблемите, пред които се изправяме във въглищните райони с локалните общности. Бяха провеждани срещи и бяха обяснявани. Смятам, че се злоупотребява с изказванията, че ние не знаем и нас не са ни питали, тъй като бяха правени многократни опити да се изясни обстановката и опциите за пътища за развиване ", сподели още специалистът.

По думите на Антон Иванов никой от заетите във енергетиката, обвързвана с въгледобива, не е подложен пред избора или се преквалифицира, или губи работата си.

Енергийният специалист изясни, че съгласно разбора на бранш енергетика, бъдещето е допълнително възобновими източници в енергийния микс, по-добро наличие на ВЕЦ-ове и нови нуклеарни мощности в АЕЦ " Козлодуй ":

" Това е визията, по която се работи сега ".

Иванов акцентира, че в случай че има опозиция против концепцията за трансформиране, няма да бъдат развити даже и тези положителни други възможности, които съществуват като опция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР