Има основания за втора вълна от безработни, прогнозира в ефира

...
Има основания за втора вълна от безработни, прогнозира в ефира
Коментари Харесай

Има основания за втора вълна от безработни, прогнозират експерти

Има учредения за втора вълна от безработни, предвижда в ефира на Нова телевизия бившият обществен министър Иван Нейков. До това умозаключение той е стигнал след редица диалози с работодатели от големи предприятия.

„ Те споделят, че, като съблюдават Кодекса на труда следва да създадат така наречен " всеобщо уволняване ". Това е когато уволняваш повече от 10% от личния състав. Решенията за такива уволнения бяха взети в средата на месец март ”, добави Нейков. 

Според него в страната съществува латентна безработица и няма данни какъв брой са хората в неплатен отпуск. Нейков добави, че най-малко 25-30 хиляди души са без приход.

„ В началото имаше по-голямо предпочитание на работодателите към мярката 60/40, само че доста от тях, в разговор с служащия, стигнаха до извода, че е по-добре служителят да бъде освободен, с цел да получава средства от бюрата по труда, в сравнение с да стои без приход ”, сподели още някогашният обществен министър. 

Нейков разяснява и концепцията за мярка 60 към 0 на представител от Асоциацията на индустриалния капитал. „ Това е все едно индивидът е отишъл в бюрото по труда. В случая 60/40 изисква партньорство от работодателя. Когато не може да се дадат тези 40%, натискът ще бъде да се усили присъединяване на страната ”, добави той.

Темата за безработицата беше коментирана и от бившият зам.-председател на Комисията за финансов контрол Румен Гълъбинов, само че в ефира на bTV. 

„ Ако в границите на тази година има втора вълна на ковид, е прекомерно допустимо безработицата да премине 10%. Към момента Европейска комисия дава 7%. В 11 регионални града сме минали 10% “, разяснява Гълъбинов. Според него това не би следвало да е спънка за България по пътя на Еврозоната. Даже в противен случай, според икономиста в този момент повече от всеки път водеща роля има солидарността. Голямата пречка за стопанската система обаче може да се окаже евентуална втора вълна на болестта.

„ Това, което липса в страната като обезщетителни ограничения, е директна безплатна и безусловна помощ. Безвъзмездна – тъй като огромна част от препоръчаните от страната решения са под формата на заеми, и безусловна – не всеки може да се класира за предлаганата помощ. Следващия месец няма да е „ рестарт “ на стопанската система, а по-скоро междинна фаза “, уточни още Гълъбинов. И още, икономистът предвижда, че по всяка възможност България ще премине 3% бюджетен недостиг.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР