Има основание за обжалване на решението на Софийски градски съд,

...
Има основание за обжалване на решението на Софийски градски съд,
Коментари Харесай

Адвокатката на „Шейново“: Има основания за обжалване на обезщетението от 100 000 лв.

Има съображение за обжалване на решението на Софийски градски съд, който постанови обезщетение в размер на 100 000 лева на родителите, подали сигнала за разменените бебета в столичната АГ „ Шейново “. Финалното решение обаче ще бъде взето в 14-дневен период от управлението на болничното заведение. Това съобщи пред Българска национална телевизия Вили Костадинова, юрист на лечебното заведение.

„ След като се запознахме с решението на съда, считаме, че има съображение за обжалване. Дали обаче ще се апелира – финално това ще бъде решение на управлението на болничното заведение “, акцентира Костадинова.

Съдът постанови 60 000 лв. обезщетение за майката и 40 000 лв. за бащата на размененото бебе за претърпени неимуществени вреди.

Семейството настояваше да получи от болничното заведение 300 000 лв.. Отхвърлени са исковете на други родственици на бебето. Заради това фамилията ще би трябвало да заплати разноските – съвсем 14 хиляди лв..

„ Съдът присъди три пъти по-ниска сума от тази, която в началото обявиха ищците. Искам да подчертая, че заради този несъразмерен иск не беше допустимо да се проведат договаряния за подписване на съглашение, тъкмо заради тази упоритост за приемане на извънредно високо обезщетение. Ищците са наказани да платят разноските по делото, които болничното заведение е направила, които са над 13 000 лв. “, сподели юрист Костадинова.

Защитникът на болничното заведение заяви, че са наложени административни санкции на някои от лекарите и че делото на другото семейство, потърпевшо при размяната на бебетата, още не е завършило.

„ Първото съвещание по делото беше отсрочено, второто съвещание е в края на март. Там занапред ще се събират доказателства. Преговорите станаха безусловно невъзможни и по двете каузи поради несъразмерната упоритост за високо обезщетение “, акцентира Вили Костадинова. Тя е безапелационна, че от страна на болничното заведение е имало воля и подготвеност да се водят договаряния.

„ Леко смущаващо в претекстовете на съда е, че съдът приема, че дамите, които са родили скоро, са, изтъквам: „ на ръба на дееспособността “. Не можем да приемем, че една жена е несъответстваща, единствено тъй като е родила скоро. Искам да обърна внимание на още един значим факт. Той е, че майката е подписала документите. В тези документи се вписва номер на бебето, растеж, пол и майката ги подписва. Това значи ли, че тя не носи отговорност за подписа си? “, разяснява адвокатката.

Костадинова заключи, че има промени в болничното заведение след този случай и те са за да се подсигурява да не се получи сходна обстановка.
„ Размерът в едно такова дело се взема решение по правдивост от съда. Важното е, че обществото получи отмъщение от безконтролното ръководство на опазването на здравето “, разяснява на собствен ред Стоян Стойков, юрист на едно от фамилиите на разменените бебета.

„ По отношение на дееспособността съдът ясно е декларирал, че в сегашния проблем майката е родила с Цезарово сечение и надали е имала опцията, поради упойката, с цел да запомни, както споделиха всички очевидци на болничното заведение, номера на бебето “, акцентира юрист Стойков.

„ Категорично се откри по делото, че служителят на болничното заведение, който е бил при изписването, не е сверявал гривните на бебетата и майките и техните номера “, съобщи той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР