Има още три дни, за да могат България и РС

...
Има още три дни, за да могат България и РС
Коментари Харесай

Буяр Османи: Има още три дни, за да се деблокира присъединяването на РС Македония към ЕС |

Има още три дни, с цел да могат България и районен съд Македония да намерят решение и да се деблокира процеса за започване на договаряния на Скопие с Европейския съюз. Това съобщи македонският външен министър Буяр Османи, представен от БГНЕС.

На 17 ноември би трябвало да се състои видеоконференция на министрите на външните работи на страните членки на Европейски Съюз, на която да се утвърди дали районен съд Македония да стартира договаряния за Европейски Съюз. " Позициите на България са доста ясно изразени в тяхната рамка, която е призната от държавното управление и Народното събрание. През последните дни водихме интензивни договаряния и постигнахме съглашение по 7-8 въпроса, които бяха чувствителни за всяка от страните. Не мога да кажа дали това е задоволително. Ще работим още два-три дни за деблокиране на този развой ", съобщи Османи.

Той отхвърли да разяснява позицията на българското държавно управление по въпроса, само че акцентира, че " единственото решение е, да се върне доверието в Договора за другарство и добросъседство и неговите принадлежности ". " Изпълнението на Договора е единственият метод за превъзмогване на разликите ", акцентира македонският външен министър.

По отношение на македонските позиции, те са доста ясни и изразявани обществено. " Няма нищо прикрито, само че не желая да изпадам в огромни детайлности, до момента в който не минат тези три дни, които остават пред нас ", съобщи Османи. Той заяви, че има прогрес във връзка с това, че късото име на районен съд Македония не значи териториални искания към България.

По отношение на Смесената българо-македонска историческа комисия Османи означи, че тя ще има една среща до края на годината и са планувани още пет за 2021 година той уточни, че тя ще работи по нови правила.

Македонският външен министър съобщи, че има единодушие за реабилитация на жертвите от комунистическия режим. " По тези въпроси има опция за договаряния, само че не знам дали това ще бъде задоволително, с цел да бъде деблокиран процеса ", сподели той.

Според него Македония е направила всичко по силите си и Европейската комисия прави оценка страната като най-подготвена за започването на договаряния за присъединение. " Всички ние осъзнаваме значимостта на този миг, както и последствията от възможния неуспех ", съобщи Османи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР