Има опит България да се заяви като лидер в региона,

...
Има опит България да се заяви като лидер в региона,
Коментари Харесай

Ген. Константин Попов: Нашите държавници нямат доверие в НАТО и ЕС

" Има опит България да се съобщи като водач в района, и то сполучлив, макар че единствено до преди месец позицията ни беше много странна. Днешната среща на четирите министър председатели е добър знак ", сподели някогашният шеф на защитата ген. Константин Попов във връзка срещата на министър председателите на България, Румъния, РСМ и Черна гора през днешния ден в София.

" Очаква се състава на бойната група да е над 1000-1500 индивида, евентуално пълководец на батальонната военна група ще бъде българин, само че командването ще бъде на НАТО. На идната среща на върха на НАТО през юни най-вероятно ще се реши дали това формирование ще бъде непрекъснато основано в България ", сподели ген. Попов.

" Това е демонстриране на единството на НАТО, и в случай че има експанзия против една такава страна, която е на Източния фронт с подобен батальон, т.е. в действителност ще бъдат атакувани всички страни, тъй като те имат посланичество в това формирование ", акцентира още ген. Константин Попов.

Ген. Попов разяснява съпротивата от разнообразни политици против това да има войски на НАТО в България.

" Има разделяне в обществото. Дори държавният хайлайф, сякаш изпитва боязън от вземането на такива по-сериозни решения. Донякъде има опрощение, защото в действителност ние сме подвластни от Русия като енергоизточници и така нататък Като че ли нашите държавници нямат доверие в НАТО и Европейски Съюз, че те ще им оказват помощ при положение на потребност. Сами се слагаме в периферията ", изясни ген. Попов.

" Имам някаква информация, че 27 страни дават оръжие на Украйна, в случай че приемем, че те са във война, би трябвало да приемем обстоятелството, че международната война е почнала. Мисля, че не сме стигнали чак до такава степен ", съобщи ген. Попов в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

Той разяснява и обстановката с доставката на изтребители F-16.
" Пари имаше единствено за първите осем. Договорът е интернационален, и в действителност, когато става въпрос за забавяне, компанията производител може да каже, закъсняваме заради форсмажорни условия. Ще си решим казуса, когато купим и последните осем F16 ", изясни ген. Константин Попов.

Според него се обрисува една година забавяне с доставката на изтребителите. Той изясни, че в този момент е моментът България да започва процедурата за закупуване на идващите осем изтребителя.
ТЕМА преди 41 минути 583 преди 1 час 381 преди 1 час 643
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР