Има опасност, за да не направят това, което е възможно

...
Има опасност, за да не направят това, което е възможно
Коментари Харесай

Ще се отложи ли механизмът за главния прокурор с промени в Конституцията?

Има заплаха, с цел да не създадат това, което е допустимо в този момент, политиците да се скрият зад нещо сякаш по-голямо. Това сподели правосъдният министър Крум Зарков във връзка основаването на механизъм за следствие на основния прокурор.

Коментарът на Зарков бе във връзка изказванията на разнообразни политици, че измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, направени от правосъдното министерство по тематиката, не вземат решение въпроса и би трябвало да се мисли за промени в Конституцията. От Движение за права и свободи даже акцентираха, че към този момент имат съответни оферти.

" В министерство на правораздаването сме реалисти и работим върху това, което е допустимо в този момент - законов текст, който ще направи огромна крачка напред. Останалото е въпрос на конституционни болшинства ", уточни правосъдният министър.

И напомни, че държавното управление към този момент утвърди наново текстовете, свързани с отговорността за основния прокурор. Подобни оферти имаше и в предходния парламент, само че след дълго мотане и бавене с разнообразни процедурни хватки те минаха единствено на първо четене.

Министерството на правораздаването не обмисля оферти за промени в Конституцията, сподели още Зарков.  Според правосъдния министър остава един въпрос от конституционно равнище - съставът на Висшия правосъден съвет.

" Направихме оптималното, от позиция на законово равнище, болшинствата във Висш съдебен съвет да дават отговор на от дълго време известното условие за метода, по който действа кадровият орган. Не виждам с какво текстовете, които предлагаме, са противоконституционни ", сподели Зарков.

В някои текстове на закони, които не бяха признати от 48 Народно събрание, има леки корекции, те не са по философията, а са от механически темперамент. Това важи и за възможни промени в закона за домашното принуждение, сподели Зарков и разясни, че Министерство на правосъдието поддържа предлагането от екипа на Надежда Йорданова, в качеството й на министър, за редакция на текстове в тази тенденция.

Националното бюро за правна помощ и Министерство на вътрешните работи ще подпишат меморандум за съдействие по тази тематика.

Крум Зарков взе участие в събитие по план " Съвременна образователна среда за съдии, прокурори, следователи и други представители на професионалната общественост ", изпълняван от Националния институт на правораздаването и реализиран с финансовата поддръжка на Програма " Правосъдие “ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР