Има опасност тя да стане по-често явление с промяната на

...
Има опасност тя да стане по-често явление с промяната на
Коментари Харесай

Майката Природа Ни Го Върна Тъпкано, Засяга Много Българи! Връхлетя Тотално Бедствие, Земята Умира!

Има заплаха тя да стане по-често събитие с смяната на климата.

От три години преваляванията в две трети от Испания са по-ниски от предвижданите. Почти цялата територия на Португалия страда от суша шест следващи месеца, а такова нещо не се бе случвало от 2005 година. Земеделските стопани страдат мощно.

" Положението е пагубно ", оплаква се Хосе Рамон Гонсалес, малък животновъд от Галисия, в северозападната част на Испания.

Поради липса на пасища той се е принудил да купува фураж още от юли, четири месеца по-рано от нормалното, а това ще му коства няколко хиляди евро.

" Пресъхнали са реки и източници, а това нито аз, който съм на 45 години, нито родителите ми, нито прародителите ми не са виждали в този регион, в който нормално валят значителни дъждове ", споделя той.

На 31 октомври, организацията, която ръководи застраховките на испанските аграрни стопани - Агросегуро (Agroseguro) - бе отчела, че 1,38 милиона хектара, засети със зърнени култури, слънчоглед и маслини, са наранени от суша или от слана в Испания, а това е довело до над 200 милиони евро компенсации.

" Това е същото, както когато сте заболели: чувствате се безпомощни, не можете да извършите нищо. В случая заболяването се назовава засуха ", разяснява Висенте Ортис, аграрни производител и животновъд от Кастиля - Ла Манча, южно от Мадрид.

Той твърди, че реколтата му от зърнени култури се е свила със 70% по отношение на предходната година и планува да събере два пъти по-малко маслини.

" Като се стартира с развъждането на маслини и се мине през зърнените култури и лозята, всеки бранш на земеделието страда от тази липса на вода в региона ни ", отбелязва Фремелинда Карвальо, която е призедент на Асоциацията на земеделците в Порталегре, в централната част на Португалия.

Изсъхването на културите и горите води до пожари, които тази година предизвикаха гибелта на 109 души в Португалия и на петима в Галисия.

Конфликти поради водата

Водоемите регистрират ненормално ниски нива. В Португалия 28 от общо 60-те водоема през октомври са били запълнени на по-малко от 40% от потенциала си. Този уикенд стотина пожарни камиона започнаха да трансферират водата от един язовир в различен, на 60 километра по-далече, който зарежда град Визеу.

В Испания равнището на река Тахо, която се влива в Атлантическия океан при Лисабон, на 13 ноември бе 40% под междинното за годината.

Водите на река Дуро, чието ниво при устието до Порту беше още по-ниско, и на Сегура, напояваща големите парници в югоизточната част на полуострова, бяха спаднали до 13% от потенциала си.

Енергийната компания Iberdrola също сви производството си от водни източници в Испания, което се срина с 58% на годишна основа от януари до септември, а цените на електричеството още веднъж потеглиха нагоре.

Това поражда спорове сред земеделските производители и сред обособени региони за потреблението на водата.

Водопроводът, който придвижва вода от Тахо до Сегура, издигнат през 60-те години на предишния век по време на диктатора Франсиско Франко, бива подложен на критика от всички страни.

Антонио Луенго, шеф на организацията по водата в Кастиля - Ла Манча, твърди, че Тахо " не може да понесе това ".

Водите на Тахо бяха в основата на толкоз интензивното развиване в югоизточната част на развъждането на плодове и зеленчуци, " че в този момент за тях би трябвало да се обезсолява водата от Средиземно море ", декларира той.

Климатични опасности

А има риск такива засухи да станат по-чести в бъдеще.

" От 1980-а Испания регистрира сигнали за смяна на климата, които се изострят от 2000 година ", акцентира Хорхе Олсина, географ в университета в Аликанте.

" Климатът на Испания (...) придобива все по-изразени характерности, присъщи на субтропиците: по-високи температури и по-редки и по-интензивни дъждове. Следователно има съображение да се допуска, че климатичните опасности, свързани с температурите - талази от мощно стопляне - и с дъждовете - суши и наводнения - ще се ускоряват през идните години ", предизвестява Олсина.

Хулио Бареа, представител на Greenpeace, подлага на критика " доста неприятното ръководство " на водите от испанското държавно управление.

" Сушите би трябвало да се ръководят, когато имаме вода ", споделя той. Той отбелязва, че в страната се отглеждат култури и животни, изискващи прекомерно доста вода за средиземноморския климат, както и че се напояват дървета, които не се нуждаят безусловно от такива грижи, като маслиновите и бадемовите дръвчета.

" Ще би трябвало да се построят повече язовири, с цел да се резервира водата, когато я има ", разяснява госпожа Карвальо, представителката на португалските земеделци от региона на Порталегре.

Правителствата деблокираха средства, с цел да обезщетят земеделците, само че за тях единственото решение ще пристигна от възобновяването на дъждовете.

" Непрекъснато гледаме към небето ", споделя Висенте Ортис.

--------------------------

* Превод за Българска телеграфна агенция на Румена Вълчева.
Tags: БЕДСТВИЕКАТАКЛИЗЪМ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР