Има опасност пътищата у нас да останат без поддръжка. Договорите

...
Има опасност пътищата у нас да останат без поддръжка. Договорите
Коментари Харесай

Инж. Стефан Чайков: Министърът още не е доказал, че по пътищата се влага 1/3 по-малко асфалт

Има заплаха пътищата у нас да останат без поддръжка. Договорите изтичат. АПИ и министър Шишков знаят за това. Всички документи за присъединяване се подават през идната седмица, не съм в течение има ли тъжби, само че ви подсигурявам, че конференцията ще бъде сериозна и съм съвсем сигурен, че ще има тъжби след избора на реализатор, и няколко области няма да имат нови договри, и ще имат изтекли, тъй че страната би трябвало да мисли за проект B ".

Това сподели инж. Стефан Чайков, ръководител на УС на Българска браншова камара „ Пътища " и някогашен ръководител на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура ", по Euronews Bulgaria.

Министърът към момента не е потвърдил, че в българските пътища се влага 1/3 по-малко в сравнение с е належащо. При състояние, че в ревю на АПИ се споделя, че проби се вършат на през няколко километра, с една " ядка " на едно място да правиш разбор е меко казано неточно. Когато се ревизира цялостния сектор или изцяло пътищата, ние нямаме нищо срещу такива, само че тогава към този момент ще знаем фактически защо приказваме и ще търсим съответните проблеми на съответните места.

Тези изказвания, които прави министърът в този момент прилягат повече на някой, който взе участие в предизборната акция. Нямам концепция за какво го прави, само че не би следвало да се прави по този метод. Ние би трябвало взаимно с него да седнем и да търсим решение, само че експертизата е в сектора, не бих споделил, че в АПИ тя сега е на доста високо равнище. Спекулативно е да приказваме и, че постоянно вършим ремонт на ремонта.

" Ремонт на ремонта " е политическо изявление ". Само в Германия да вземем за пример се прави ремонт на износващия слой на 7-8 години, по тази причина вие оставате с усещане, че Автомагистрала им са съвършени, само че те се ремонтират постоянно, не са по този начин както са издигнати. При нас се ремонтират на 12-13 години и то не изцяло. Не забравяйте, че ние сме директна дестинация, трафикът е доста натоварен изключително по Автомагистрала " Тракия ". Участъкът, който последно се ремонтира там е издигнат през 2003 година Анализът, който се правеше тогава беше по 20 хиляди единици на денонощие. В момента 20 години по-късно в границите на Автомагистрала " Тракия " има места с над 40 хиляди единици на денонощие. АПИ сега търси разновидности да разшири автомагистралата до разклона за Автомагистрала " Марица ".

Трябва характерен разбор да се направи и на Автомагистрала " Марица ". Там има проблем с улук на дълбочина и отново не може да се прави разбор по една " ядка ". Дали е проблем на проектанта или нещо друго, аз не виждам някой да прави разбор. Не виждам и някой да прави план за ремонт. Ще забележим кой носи виновност за това. За момента не е ясно.

След увеличението на бюджета на АПИ е, че би трябвало да се направи база данни, която да включва положението на всички пътища у нас, от 15 години се приказва за такава, само че такава няма и все още. И по този начин всяка година ще се знае планирано кои са пътищата, които би трябвало да се ремонтират всяка година. Трябва да се усъвършенства и контролът и плановете. Аз не настоявам, че няма надзор, само че би трябвало да се усъвършенства.

Мнението е спорно, само че аз бих подкрепил черен лист на компаниите, които не работят добре, само че единствено, в случай че анализът е изработен добре. Притеснявам се обаче, че това може да стане и като рекет към компаниите и мотив за подобен. Но това няма и да е доста по европейското законодателство.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР