Има опасност от наказателна процедура за страната ни, ако не

...
Има опасност от наказателна процедура за страната ни, ако не
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Очакваме решение за санкции от ЕК заради мръсния въздух

Има заплаха от наказателна процедура за страната ни, в случай че не се оправим с мръсния въздух. Това предизвести министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

„ Благодарение на мръсния въздух имаме и доста висока смъртност от Коронавирус, защото този замърсен въздух води сред 8000 и 18 000 изгубени прибързано животи. Когато имаме пандемия с вирус, който визира главно белите ни дробове, това води да една спомагателна доста по-висока смъртност “, уточни той в предаването „ 120 минути “ по БТВ.
Борислав Сандов: Енергийните помощи няма да отпаднат, само че страната не може да предизвиква горенето на въглища
„ Енергийните помощи не могат и няма да отпаднат, тъй като в страната има семейства, които се нуждаят от тях. Помощите за въглища...
Прочети повече
Министърът напомни, че един път към този момент сме били наказани през 2017 година „ Съдът в Люксембург отсъди, че България не прави нищо, с цел да реши този проблем. Пет години по-късно България още не е решила този проблем, поради което има второ дело, въз основата на първото, по тази причина че страната ни не дава здравословна среда на българските жители “, означи министърът.

По думите му се чака скоро да има решение на съда в Люксембург, който не може повторно да направи установително решение. „ Вторият път съдът стартира да постанова наказания. Санкциите са от деня, в който се е произнесъл за първи път от 2017 година до деня на идващото изговаряне. Те в найминималната си част биха били 10 млн. лв., след което има ежедневни наказания до попречване на казуса. „ Не единствено ще плащаме с нашето здраве, че дишаме замърсен въздух, само че ще плащаме и с налозите си “, сподели още министър Сандов.

Именно наследството от наказателни процедури на Европейска комисия той дефинира като най-тежкото. „ България е позволила доста нарушавания и не се оправя с ръководството на политиките за околна среда. Наказателните процедури бяха 16, само че станаха 17, тъй като ни догони още една, която влезе в действие поради липса на приложение и нормативна база за неорганизираните източници на звук “, изясни Борислав Сандов.

„ Другото шокиращо нещо, което заварих е, че още от първия програмен интервал от 2007 – 2014 година, България в бранш „ Околно среда “, е позволила разходи, които не може да изясни в следствие. Те са на стойност 116 милиона, ние към момента изискуем тези пари на Европейска комисия “, уточни министърът.
Борислав Сандов за завода край Павликени: Няма нищо утвърдено, пазиме публичния интерес
Мая Радева е новият шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново. Това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Назначението и...
Прочети повече
Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР