"Има опасност кислородът в болниците да свърши до седмица. Не

...
"Има опасност кислородът в болниците да свърши до седмица. Не
Коментари Харесай

Д-р Станимир Хасърджиев: Решението е локдаун

"Има заплаха кислородът в лечебните заведения да свърши до седмица. Не виждам решение от вида "забрана за експорт " да е потребно и да свърши някаква работа. В момента България употребява повече О2, в сравнение с създава. И в случай че се прибегне до сходно административно решение - рискуваме да загубим опцията да управляваме потоците с О2, нещо, което самите компании - снабдители вършат. За да можем да компенсираме дефицитът на О2 в България, ние внасяме от доста страни ", сподели зам.-председателят на Управителния съвет на Българската болничната асоциация Андрей Марков в студиото на "Денят ON AIR ".

Той разясни, че кислородът е артикул, който се употребява най-много в металопроизводствата.

"Ползването за медицински цели е една част от количеството, което се създава. Ние сега по инерция продължаваме да употребяваме този О2, само че знаем, че в последно време тези производства в България бяха внезапно лимитирани, стопираха доста от тях. И заради тази причина компаниите нямат интерес да създават О2 у нас ", добави Марков.

Според ръководителя на Националната пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев казусът с кислорода е най-малкият ни проблем.

"За втора поредна година следим един и същи развой - сещаме се, че нещо е свършило, едвам когато е свършило, а не, когато е трябвало да бъде вярно разчетено. Отново сме сюрпризирани от четвъртата вълна, само че не виждам какво изненадващо има в нея. Нито се имунизираха хората, нито действително някой им изясни какво действително ги чака наесен. Тази покруса е единствено върха на айсберга, който следва ", акцентира той.

"В момента се намираме в извънредно комплицирано положение като народ, тъй като загубихме доста от естественото чувство за това какво се случва към нас. Имаме достъп до цялата информация в целия свят по какъв начин се постъпва в обстановка на пандемия и все пак продължаваме да не имаме вяра на очевидното. Станали сме недоверчиви, не одобряваме информацията толкоз елементарно ", разяснява зам.-председателят на Управителния съвет на ББА.

Д-р Хасърджиев счита, че решението е локдаун.

"За четвърти път бяха пропилени всички шансове да се направи нещо по-различно. За четвърти път вършим една и съща неточност. От политиците потегля целия проблем, те са тези, които вземат решения. Очевидно не се вслушват в експертизата, не четат. Докато в света всички страни започнаха освен да разхлабват ограниченията, само че и хората се върнаха на работа, падат маските, към този момент са сложени и третите дози от имунизациите на съвсем всички от най-важните целеви групи, тук Министерството на здравеопазването оня ден издаде указания за хронично болните пациенти ", добави той.

Марков пък показа, че в неговата болница личният състав, който е имунизиран, е над 80%.

"Антителата демонстрират, че човек се е сблъскал с този антиген - дали това е вирус или ваксина, която е провокирала антитела. Невинаги обаче те могат да бъдат толкоз характерни, с цел да сме 100% сигурни, че това е Ковид-19 ", съобщи доктор Станимир Хасърджиев.

Марков напомни известието от срещата на Г-20, в което се сподели 70% от популацията на света да бъде имунизирано.

"Ние знаем, че сме най-бедните хора в Европа. Ние сме в обстановка, в която харчим безумни средства, безумни пари, които нямаме. Ситуацията, в която се намираме, може да продължи още дълго време ", безапелационен е Андрей Марков.

По думите на Хасърджиев обстановката е трагична.

"Ваксинационната акция, която я нямаше, беше провалена от екипите, които сякаш я организираха. Година и половина след началото на цялата драма с Ковид-19, никой не се е обадил на някоя от организациите на хората с хронични болести да попита от какво се тормозят тези хора. Не е необичайно, че хората се тормозят и че отхвърлят да бъдат имунизирани. Специалистите са тези, които би трябвало да отговорят на техните страхове и на езика, на който тези хора приказват ", възмути се експертът.

И двамата са на мнение, че това е най-смъртоносната вълна. А по думите на Марков жертвите са неваксирани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР