Има опасност изборите на 14 ноември да бъдат опорочени. ЦИК

...
Има опасност изборите на 14 ноември да бъдат опорочени. ЦИК
Коментари Харесай

ДБ: Изборите могат да бъдат опорочени с ръчното броене на машинни разписки |

Има заплаха изборите на 14 ноември да бъдат опорочени. ЦИК вкара наложително преброяване на контролните разписки от вота за парламент и за президент, с което своеволно дописва Изборния кодекс. „ Демократична България “ внесе тъжба във Върховния административен съд, с която желае анулация на решението на ЦИК. 

ГЕРБ от дълго време се пробват по всевъзможен метод да спънат машинното гласоподаване. Още преди юлския парламентарен избор пробваха посредством Върховен административен съд да вкарат наложително преброяване на контролните разписки, само че съдът ги отряза. Преди дни Бойко Борисов пък съобщи, че “софтуерът и цялата скица по машинното гласоподаване се управлява от 4 души от “Да, България ”. Призовахме ДАНС и прокуратурата да се поинтересуват има ли такива „ контрольори “ и в случай че няма, експремиерът обществено да изиска опрощение – не толкоз от нас, колкото от жителите, които за следващ път лъже „ с двеста “, в случай че използваме неговия диалект. 

Защо броенето на разписките от вота е освен нездравословно, само че и рисково? Първо, с това на процедура се анулира машинното гласоподаване, като машините се трансформират в принтери за бюлетини на място. И освен че десетките милиони за машини и програмен продукт, платени от българския поданик отиват нахалос, само че се връщаме и към несигурното отчитане на вота, огромния брой невалидни бюлетини и мърлявите секционни протоколи.

По-страшното е друго. Контролната квитанция, за разлика от остарялата хартиена бюлетина е доста по-малка по мярка и е изписана с малък шрифт. Едва ли всеки член на секционна комисия ще гледа какво написа на разписката, с цел да бъде правилно регистриран вотът в протокола. Предоверяването и умората от спомагателната работа през нощта може да изкриви в интерес на някоя партия резултата, или може най-малко някои разписки просто да изчезнат. И в двата случая ще се получи разминаване сред данните от електронната памет на машината и ръчно броените разписки. Кое тъкмо ще се счита за годно? 

Дори да се одобряват данните не от този спомагателен протокол от ръчното преброяване, а от машинния протокол, ще останат подозрения. И разминаванията сред цифровия и аналоговия резултат във всяка секция ще дава храна за обвинявания, че вотът е изопачен и даже може да бъде оспорван.

Изборният кодекс категорично е записал отговорностите на секционните комисии, измежду които няма ръчно преброяване. Нито пък дефинира като законен различен резултат, с изключение на този от машинния протокол. Ръчно преброяване може да има единствено като метод на засвидетелствуване, че машините работят правилно. ЦИК може да дефинира на инцидентен принцип, както и преди, секции да се брои и ръчно. 

„ Демократична България “ предизвестява, че ръчното преброяване основава лъжливо чувство за спомагателна гаранция за честността на вота. Напротив, по този начин той може да бъде опорочаван и подправен както по времето на гласуването с хартиени бюлетини. Очакваме съдът да предотврати тази сериозна опасност. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР