Има опасност финансовите проблеми на Топлофикация София да се задълбочат.

...
Има опасност финансовите проблеми на Топлофикация София да се задълбочат.
Коментари Харесай

Опасност от задълбочаване на проблемите на „Топлофикация София“ прогнозира общински съветник


Има заплаха финансовите проблеми на " Топлофикация София " да се задълбочат. За това предизвести в изявление за БНР общинският консултант от Българска социалистическа партия Калоян Паргов.

Наскоро стана ясно, че столичното сдружение през последния отоплителен сезон е удвоило настоящите си отговорности към " Булгаргаз " и те към този момент са в размер на 100 милиона лв.. Това не са единствените пари, които дължи или ще би трябвало да изплати " Топлофикация София ", сподели Паргов.

" На фона на тези нарастнали настоящи отговорности, на фона на неналичието на преструктуриране на паричния поток ние ще следим все по-голямо затъване. Това ще бъде добавено от една нова тежест – заемът, който гласоподава Общинският съвет да натовари с още 135 милиона лв. към Европейската капиталова банка за създаване на RDF апаратура, която ще води и до икономисване на газ, само че ще натовари дългово " Топлофикация ". След 2020 година се притеснявам, че ще останат единствено пари за заплати, само че не и за капиталова стратегия. Това ще сложи под риск " Топлофикация " и в случай че сега твърдим, че е в механически банкрут, може да отидем във в действителност банкрут ".

Паргов уточни, че столичната топлофикация е най-големият консуматор на газ, само че и най-неизрядния. Социалистите упорстват за чуване на " Топлофикация " поради политиката на редуциране на личен състав.

" Ние твърдим че е безпринципно, от позиция на това, че нямаме доста фрагменти в топлоенергетиката, което пък ще сложи на риск компетентността при взимане на избрани решения или реакции при избрани спешни обстановки, които не липсват в Топлофикация София ".

Общинските съветници от Българска социалистическа партия са предложили след диалог с БЕХ част от дълготрайния дълг на сдружението да бъде сменена от дълга за създаване на RDF апаратура, по който лихвите са по-ниски. Предложението не е било признато, добави Паргов.

Директорът на Центъра за проучване на демокрацията Руслан Стефанов обаче видя казуса на друго място - в качеството на ръководство.

" В случая с " Топлофикация София " виждаме тъкмо това – има пъклен доста хора, които дават отговор за " Топлофикация София ", и виждаме, че в действителност никой не поема отговорност за това какво би трябвало да се случи действително. Дълговете си стоят, не се почистват, а някои споделят, че не престават и да се натрупат. Поради неналичието на постоянна информация нямаме визия действително какво се случва”.

Проблемът се дължи на неналичието на положително експертно мнение и на ясна отговорност, разяснява той и откри подобие с тематиката " АЕЦ Белене " и проблема ЧЕЗ.

Освен това Стефанов разяснява също и, че решението на Комисия за защита на конкуренцията за ЧЕЗ е било разумно, защото новият участник на пазара е щял да придобие натурален монопол.

" Абсолютно разумно изказване, несъмнено. Въпросът е, дали има правно съображение за това. Поради тази причина ще се произнася и Върховният административен съд. Ще забележим. Не виждам някаква коренна разлика от това и други решения, които комисията е взела в предишното ".

Повечето мнения обаче са, че има някакъв втори проект за договорката, разяснява Стефанов:

" Когато става въпрос за натурален монопол, изцяло обикновено е страната да се произнесе. Странното е, страната някак си беше неподготвена - внезапно като че ли договорката се случи без да знаят, че тя се случва. Изведнъж се оказа, че министърът на енергетиката има някакъв спор на ползи, който в този момент взема решение да разкрие. След това се оказва, че ДАНС, заради някаква причина, не знае кой, по какъв начин и за какво придобива. След това се оказа, че придобиваща компания е взела някак си заеми от грузински предприемач с съветски връзки и по този начин нататък - все условия, които демонстрират, че българските институции някак си или не са желали, или пък не са имали потенциала и опцията да прекратят тази договорка. Е, в този момент имаме противоположната догадка – Комисия за защита на конкуренцията излезе и сподели: " За нас има проблем с тази договорка ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР