Има опасност Европейската комисия да забрани емблематичното за България розово

...
Има опасност Европейската комисия да забрани емблематичното за България розово
Коментари Харесай

Европейската комисия обмисля забрана за производство на розово масло?

Има заплаха Европейската комисия да забрани емблематичното за България розово масло.

То може да бъде оповестено за химическа субстанция. За този проблем сигнализира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова.

" Засега този въпрос се оказва незнаен за държавното управление и Народното събрание, а е от изключителна значимост. Научих за подготовката в смяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че смяната касае етеричните масла и всички аграрни артикули, от които се извличат етерични места - да бъдат следени по реда на химичните артикули, наред с петрола и всички нездравословни артикули ", изясни кметът на Казанлък.

По думите на Стоянова това е извънредно огромен проблем освен за Долината на розите, само че и за цяла България.

А икономическият резултат от забраняването на етеричните масла в опазването на здравето, хранителната и парфюмерийната промишленост също е част от опасненията.

" Това заплашва освен поминъка, само че и културата на цяла Европа. 2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси страната с всичките ѝ лостове на въздействие, тъй че да потвърди пред Европейска комисия какви са преимуществата на розовото масло за човешкия организъм и да потвърди, че това е обичаен занаят, който не би трябвало да бъде заличаван. Трябва да желаеме от Европейска комисия правилник за отбрана на етеричните масла ", настоя кметът на Казанлък.

За да отбрани българския интерес, с проблема се зае евродепутатът Андрей Новаков.

Той съобщи, че към момента никой не е тръгнал да не разрешава розовото масло, само че Европейска комисия възнамерява да промени метода, по който контролира неговото произвеждане.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР