Има опасност COVID-19, грип и респиранторен вирус да се съберат

...
Има опасност COVID-19, грип и респиранторен вирус да се съберат
Коментари Харесай

Вирусолог: Има опасност COVID-19, грип и респиранторен вирус да се съберат в едно

Има заплаха COVID-19, грип и респиранторен вирус да се съберат в едно. Живеем хилядолетия с тези вируси, само че сме оживели. Има нараснала заболеваемост на грип измежду дребните деца.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 1040
Това съобщи вирусологът проф. Радостина Александрова в предаването " Твоят ден " по NOVA NEWS.

„ Когато се върнахме към естествения метод на живот след пандемията от ковид, грипът се върна. По-рано стартира тази типична интензивност на грипа през есенно-зимния сезон. Децата още в първите години се срещат с тези болестотворни сътрудници ”, изясни тя.

За лекуването проф. Александрова изясни, че антибиотиците работят при бактериална зараза, при вируси няма резултат. „ Важно е родителите да не изпадат в суматоха, да опитат да намалят температурата. Място за непотребна драма няма ”, категорича е тя.

Между 40-60% е въздействието на грипната ваксина, сподели проф. Александрова.

„ Колкото повече време имаме за себе си, за околните си, за деяние навън, измежду природата това би повишило имунната ни система. Като деца играехме по през целия ден на открито, в този момент се чудим по какъв начин да отлепим децата от телефоните. Назад към нормалността ”, прикани проф. Радостина Александрова.

От болничното заведение в Шумен доктор Елеонора Петрова изясни, че грипът стартира с висока температура - към 39-40 градуса и кашлица. 

„ Притеснително е когато температурата на детето не спада, а са почивни дни. Тази зима подрани заболеваемостта с грип А, а има много случаи с потвърден грип А и всички варианти, присъщи за есенно-зимния сезон. Зимните вируси са по-често публикувани в този момент. И по-леки и по-тежки има. Успяваме да консултираме всички заболели деца ”, сподели доктор Петрова и добави, че най-често е нужно да се дават антивирусни и общоукрепващи лекарства.

„ Децата да поемат повече течности. Ако се постанова, се включват и антибиотици ”, изясни тя.

Почивните дни и събирането на децата и техните родственици и другари покачва опциите за болест, счита доктор Петрова и прикани да сме с една концепция по-внимателни при общуването.

Защо порастват случаите на респираторни болести измежду децата

Освен в Шумен, и във Врачанско има покачване на заболеваемостта от грип, изясни доктор Бисер Тодоров.

„ Има повишение на заболеваемостта, само че не може да се приказва за зараза. Интересното на грипа е, че човек може да уточни часа, безусловно минутата, в която се е разболял поради високата температура  - болки в гърлото, болки в мускулите, кашлица, обща изнемощялост, безапетитие ”, сподели доктор Тодоров.

Той сподели двата съществени казуса – неналичието на кревати и на лекарства в аптеките. „ Остана единствено едно свободно легло в нашата болница от 20 места. Липсата на базови лекарства ни принуждава да се връщаме към лечебни схеми от преди 20 година – все едно да накараш човек да остави мобилния си телефон и да се върне на шайба. … В аптечната мрежа за амбулаторната, не за болничната практиката – изчерпаха се антибактериалните медикаменти, които се постанова да се изписват. Всички сиропи са се изчерпали, фирмите-снабдители не са работили и това демонстрира недостиг ”, сподели доктор Бисер Тодоров.

По думите му има заплаха след грипа да се развие бронхит. Има нараснала заболеваемост, която върви редом с грип А. Родителите да не водят децата си в градски превоз, до колкото могат да заобикалят общуването с огромни групи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР