„Има огромен наплив от пациенти за операции и диагностика след

...
„Има огромен наплив от пациенти за операции и диагностика след
Коментари Харесай

Да се закрие Covid отделението и да се лекуват други заболявания

„ Има голям напор от пациенти за интервенции и диагностика след се възобновиха плановите интервенции “, това заяви пред БНР проф. Атанас Кундурджиев, шеф на Клиниката по нефрология и член на Борда на шефовете на УМБАЛ "Свети Иван Рилски.

Проф. Кундурджиев пояси, че част от клиниките като неврохирургията / тъй като тумурите не могат да чакат/ и онкологията и хематологията не са спирали работа и по време на изключителните ограничения, тъй като там болесттите не търпят отсрочване, само че всички останали клиники като ревматологията, която е най-голяма в София, нефрологията, гастроентерологията, са били затворени и има даже към този момент листи на чакащи пациенти. „ Защото част от тях са хронично заболели пациенти, които дълго време не са се следили и в този момент към този момент не могат повече да се отсрочват “, изясни той.

„ И защото част от леглата ни бяха отделени за лекуване на пациенти с Covid-19, а тези пациенти доста понижиха – те са една 4 души,/ при заделени 70 легла/ моят апел е за една по-гъвкава политика от страна на Министерство на здравеопазването и да се тръгне към закриване на тези отделения, като леглата се върнат за останалите заболели с други болести ", добави професорът.

"Делим си леглата даже с Клиниката по професионални заболявания и работим с половината от нужния си потенциал – отлагаме не незабавните, само че докога…? " Това попита експертът.

"Защото и част от нашите хронично заболели пациенти към този момент прекараха ковид и в действителност в този момент те се нуждаят от лекуване на последствията от вируса, само че те към този момент не са заразни пациенти. Например в нефрологията, такива пациенти след преболедуване имат потребност от съществено следене на главното си заболяване, което се е обострило. Това са пациентите с имунни нефропатии, систематични заболявания, хронична бъбреча недостатъчност- тези пациенти са и в рисковата група за боледуване от Covid- 19, тъй като доста от тах имат и диабет, сърдечно - съдови рискови фактори ", уточни още проф. Кундурджиев.

Той още веднъж повтори апела си да се върнат отделенията в предходния им тип, като се изпишат тези последни заболели с Covid-19, а в случай че се наложи – "ние имаме подготвени екипи, към този момент имаме опит в организацията за лекуване на вируса, можем за 24 часа да разкрием още веднъж това поделение ". "Защото при настоящия брой заболели единствено се хаби запас, а останалите болести се неглижират ", посочи експертът.

"Още повече че в случай че имаме заболели с ковид, те могат да се насочат към близката до нас Инфекциозна болница, която също не е със напълнен потенциал - там от 90 кревати единствено 7 са заети “, изрично съобщи членът на Борда на шефовете на УМБАЛ "Свети Иван Рилски “ проф. Кундуржиев. Той разясни, че не се притеснява от напор на заболели с ковид от втората вълна.

За плановият банкет в този момент в болничното заведение за пациентите са обезпечени безвъзмездни бързи проби – антигенни или кръвни, в случай че те са позитивни, се насочват за PCR-тест, или за тест за антитела, тъй като някои от тестванията не са надеждни.

Проф.Кундурджиев уточни, че особено за рисковите за ковид пациенти с нефрологични болести би трябвало самостоятелно от доктор да се реши дали да се сложи ваксина против Covid- 19. Тези с хронична бъбречна непълнота е целесъобразно да се имунизират.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР