Има няколко теории, които описват как нашата Вселена ще сложи

...
Има няколко теории, които описват как нашата Вселена ще сложи
Коментари Харесай

Получиха първите доказателства за най-страшния вариант за края на Вселената

Има няколко теории, които разказват по какъв начин нашата Вселена ще постави завършек на живота си. Най-ужасният вид за подобен край е колапсът на подправения вакуум. Този сюжет се основава на теорията, че фундаменталното поле във Вселената не е във допустимо най-ниското енергийно положение. Според теорията нашата Вселена се е появила в такава област на подправен вакуум. Тоест след Големия гърмеж подправеният вакуум се е трансформирал в положение на същински вакуум. Но се счита, че фундаменталното поле може непринудено да премине към по-стабилно положение, като в същото време ще сътвори балон, който ще унищожи цялата ни действителност. 

Авторите на ново проучване, оповестено в списанието Nature Physics, за първи път показаха пробни доказателства за вакуумно раздробяване, пише IFLScience.

Физиците към момента знаят доста малко за фундаменталното поле на Вселената, което се назовава полето на Хигс (то дава маса на всичко, което съществува), с цел да схванат какъв брой е допустимо унищожаването на нашата действителност вследствие на разпадането на подправен вакуум.

Фалшивият вакуумен разпад е развой, при който нестабилното положение се трансформира в в действителност устойчиво положение, макар че като цяло учените не схващат по какъв начин тъкмо се образуват мехурчетата. Но за първи път учените съумяха да покажат пробни доказателства за раздробяване на вакуума.

Според учените вакуумният разпад играе съществена роля в основаването на пространството, времето и материята по време на Големия гърмеж. Във физиката на обикновените частици вакуумният разпад на бозона на Хигс ще промени законите на физиката и това ще докара до крайната злополука на Вселената.

Учените са следили образуването на мехурчета в следена атомна система за първи път. Подобна система, която учените използваха за сюжета на подправения разпад на вакуума, беше свръхохладена пара с температура под една милионна от градуса над безспорната нула.

Това е метастабилно положение, което значи, че не е най-стабилната настройка, само че може да остане по този начин за неустановен интервал от време. Метастабилното положение може да се преглежда като вървене по планината и проваляне в дупка на планинския скат. Състоянието с по-ниска сила остава в тази дупка известно време.

В квантовата механика частиците не се нуждаят от спомагателна сила, с цел да избягат от такава дупка. Те могат просто да тунелират и да се разпаднат до най-ниско енергийно положение. В сходна система работят и топлинни резултати, които водят до образуването на балон. Балонът се уголемява и довежда системата до нейното най-ниско енергийно положение, сходно на същински вакуум.

Превод: GlasNews

Използването на опити с ултрастуден атом за моделиране на аналози на квантовата физика в доста ранната Вселена е доста вълнуваща област на проучване, споделят учените.

Сега физиците желаят да приближат температурата на системата все по-близо до безспорната нула. При тези условия топлинните резултати ще станат по-малко значими, само че би трябвало да се появят квантови резултати, които обезпечават по-точен аналог на разпадането на подправен вакуум.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР