Има няколко неща от френското председателство на ЕС, които се

...
Има няколко неща от френското председателство на ЕС, които се
Коментари Харесай

Разширяването на ЕС на фокус след изборите във Франция

Има няколко неща от френското председателство на Европейски Съюз, които се преплитат с българския интерес. Това съобщи за News.bg евродепутатът от ПЕС Петър Витанов. Такъв приоритет, по думите му, е за по-суверен Европейски Съюз, където се включват промените в Шенген. Франция предлага промяна на Шенген, която да сложи политическо начало от финансовите министри на страните членки, които да вземат значимите политически решения, сподели евродепутатът. По думите му има доста политика в Шенген. Страната ни от дълго време е изпълнила техническите параметри за присъединение в Шенген, само че към момента не е част от него. Френското председателство вижда разширението на Шенген едва откакто се извърши тази структурна промяна, притеснява се Витанов. Това е проблем за него от позиция на по-бързото присъединение на страната ни.

Друга значима тематика за френското председателство ще е преодоляване на неравенствата в Европейски Съюз и справедливата минимална заплата.

По тематиката за разширението на Европейски Съюз, Петър Витанов счита, че някакво оживление може да има след президентските избори във Франция. Самото френско общество не е еднопосочно настроено по отношение на спомагателното разширение на страни от източния фланг, сподели той. Евродепутатът счита, че тематиката с присъединение на Северна Македония, ще се засилва във втората половина на френското председателство, когато Макрон бъде избран отново.

За Витанов е позитивно посещението на премиера Кирил Петков в Северна Македония. Тази среща възвръща разговора, по думите му. Има настройка за разширение, уточни още Петър Витанов. България има интерес от това, добави той. Нашият район е обект на геополитически, геостратегически ползи, безапелационен бе българският представител в Екологичен потенциал. На нас ни би трябвало същинска интеграция, уточни Петър Витанов. Истинската интеграция ще помогне за възстановяване на връзките ни със Северна Македония, по думите му. Той е безапелационен, че е пристигнал моментът за ново разширение, само че действително такова няма да се случи в идващите 7-8 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР