Има няколко неща, които научих в живота – винаги хвърляй

...
Има няколко неща, които научих в живота – винаги хвърляй
Коментари Харесай

Лавандула | Ароматът на доверието

" Има няколко неща, които научих в живота – постоянно хвърляй сол през лявото си рамо, хвани розмарин около градинската врата, посади си лавандула за шанс и се влюбвай постоянно, когато можеш ".

Алис Хофман | " Приложна магия "

 11lavender    12lavender

Ароматът на лавандула освен способства релаксацията, само че и укрепва доверието в връзките сред хората. До този извод стигнаха учените от Университетът Лейдън, Холандия. По тяхно мнение, резултатите от тези проучванията могат да бъдат потребни и да се употребяват благотворно при водене на договаряния и при отборните спортове. За да изучат въздействието на ароматите върху прочувственото положение, експертите поканили 60 доброволци и ги разделили на 2 групи. На първата, предложили мирис от лавандула, на втората – от мента. После участниците в опита трябвало да вземат участие в игра на пари, чиято цел била да " мери " готовността на всеки един участник да разчита на близък. Играчите били разпределени на " доверени лица " и " кредитори ", като на последните били давани по 5 евро.

Съгласно разпоредбите на играта, " кредиторите " можели да умножават своя капитал само в случаите, когато дадат заем на " доверените лица " против почтена дума.

" Кредиторите " независимо избирали, какъв брой пари да дадат назаем, а " доверените лица " – какъв брой от облагата да върнат. Оказало се, че ароматът от лавандула доста покачва построяването на доверителни връзки сред участниците. Под въздействие на аромата от лавандула, " кредиторите ", повече от останалите, били подготвени да се доверят на своите сътрудници. Аналогични били резултатите и при " доверените лица " – те употребявали добросъвестно получените пари, под въздействието на лавандуловия мирис.

" Нашите резултати могат да се приложат и в чисто житейски обстановки, в които решаваща роля играе междуличностното доверие " – разкрива водещият на проучването Робърт Селаро. Ароматът на лавандула оказва помощ на търговците по-лесно да убеждават и продават, и подготвя купувачите да харчат повече пари в супермаркетите. Уханието на лавандула, способства за подсилване на духа в груповите спортове и е потвърден лек против безпокойствие и напрежение. И още - има балансиращ резултат върху централната нервна система и благотворно деяние при суматоха, стрес, изнемощялост, болежка и меланхолия.

 13lavender    14lavender

Източник | Вокруг света

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР