Има някои сектори, към които банките проявяват предпочитания, съответно предлагат

...
Има някои сектори, към които банките проявяват предпочитания, съответно предлагат
Коментари Харесай

Банките дават по-добри условия за кредитиране на хора от определени професии

Има някои браншове, към които банките демонстрират желания, надлежно оферират и преференциални условия за кредитиране, демонстрира разбор на компанията за кредитно консултиране " Кредитланд ".

Основни критерии при оценка на кредитоспособността на претендента за ипотечен заем са специалността, приходите и вероятностите на работното място, изяснява консултантът Цеца Бонева. Професията и сферата на работа към този момент получиха такова значение, каквото и размерът на заема, типа на парцела и всичко останало обвързвано с една имотна договорка. Ето за какво на тази тематика също би трябвало да се отдаде нужното внимание.

Какъв вид клиенти избират банките

Едва ли отговорът ще е нещо, което никой не знае, а точно – колкото по-платежоспособни, толкоз по-добре. Да, обаче, единствено размерът на заплатата не всеки път е задоволителен. Добрият приход може да е добър в този момент, само че в бъдеще да не е и това зависи от разнообразни фактори. Нека да стартираме с това какво е " Надежден клиент “.

Надежден клиент за разпределяне на ипотечен заем е клиент, който би трябвало да има редица характерности. Някои от тях са:

Подходяща възраст. Кандидатът за заем не би трябвало да е прекомерно млад или пък да е в съвсем пенсионна възраст.

По-младите претенденти се смятат за по-рискови, а приближаващите се до пенсионна възраст имат по-малка опция за по-дълъг период на кредита;

Семейно състояние. Банките избират фамилните, смятат ги за по-малко рискови;

Финансова просвета. Колкото по-добре управлявате персоналните си финанси и това е видно, толкоз дребен притежател на риск сте. Банките харесват това.

Надеждният клиент би трябвало да има освен тези характерности, само че и още някои. За тях в детайли можете да прочетете в тематиката " Как банките правят оценка претендентите за ипотечен заем “.

Професията и сферата на работа

Пазарната сегментация дава на банковия мениджмънт опция да създава подобаващи тактики за по-ефективно кредитиране на другите потребителски сегменти. В същината си пазарното сегментиране допуска делене на пазара на обособени елементи, характеризиращи се, както посредством спецификата на търсенето на потребителите, по този начин и посредством спецификата на предлагането. Целта на  сегментирането при банките е разбор на икономическите браншове, установяване кои са с капацитет за развиване и резистентност, вследствие, на което се дефинират целевите групи клиенти. Това са клиенти със сигурен и непрекъснат приход. На тези евентуални целеви групи от клиенти се оферират преференциални условия за кредитиране.

В резултат на сегментирането се оформят някои браншове, към които банките демонстрират желания, надлежно оферират и преференциални условия за кредитиране. Това са ИТ бранш, произвеждане и систематизиране на сила и горива, преработваща индустрия, обезпечаване, опазване на здравето, административна и обществена активност, хранителна и фармацевтична индустрия, депозиране и пощи, държавни чиновници, общински структури, чиновници в разнообразни държавни ведомства и институции. Има също по този начин редица професионални действия, това са самоосигуряващи се лица, хора на цивилен контракти и  приходи от възнаграждения. Като специалности това са някои медицински експерти, юристи, нотариуси, частни правосъдни реализатори, зъболекари, зъботехници, архитекти, проектанти, инженери, експерт-счетоводители, инспектори. Също могат да са физически лица или регистрирани като Едноличен търговец / сдружения.

За жал не всички браншове от стопанската система могат да се възползват от преференции, даже в противен случай, банките се отнасят резервирано към някои от тях. За това е редно да отбележим и секторите, които изпитват усложнения през последните две години. Когато приходите в един бизнес/отрасъл понижават, рисковете за заетите в него, порастват. Напоследък като такива браншове се оформят туризъм, ресторантьорство, хотелиерство. Тези браншове се дефинират като носители на доста равнище на риск и за тях е допустимо да се приложат спомагателни условия като условия за финансиране от банките.

Основното преимущество един претендент за заем да има специалност измежду " привилегированите “ е точно отстъпките, които може да получи. Те са в друг размер и варират според от разнообразни фактори. Да ги разгледаме.

Отстъпки съгласно специалността

Когато специалността има значение, отстъпката в лихвата може да бъде в диапазона 0,2% - 0,5%. Има банки, които биха предложили даже отстъпка до 0,8% - 1%.

Доходът несъмнено има значение – освен, с цел да бъде утвърден заема, само че и за параметрите по него. Според прихода, също е допустимо клиентът да получи отстъпки, като практиката сочи към този момент открита наклонност. По-съществени отстъпки банките са склонни да предложат при чист приход 2 000 лв. и повече. Ако степенуваме отстъпките в лихвените равнища, приблизително за пазара те биха изглеждали по този начин:

До 1 000 лева чист месечен приход – Стандартни лихвени условия

Над 1 000 – 1 500 лева – отстъпката е към 0,10% - 0,20%

Над 1 500 – 2 000 лева – отстъпката е към 0,20% - 0,30%

Над  2 000 лева – отстъпката е към 0,30% - 0,40%

Над 3 000 – 3 500 лева.  – отстъпката е до към 0,40% - 0,50%, в някои случаи и повече

Отстъпки съгласно позицията в работата

Освен специалността и прихода, позицията на работното място е не по-малко значима. Има значение дали заемате управителна позиция или сте чиновник без управителни функционалности. Има значение дали сте шеф на компания, назначен с контракт за ръководство или пък заемате междинна мениджърска позиция. Поради това банките вършат сегментиране и на тази база, респ. и отстъпките, които дават в офертите си за ипотечен заем, варират. Висш, междинен мениджмънт и специалист без управителни функционалности са разказани като първи позиции по НКПД. Обикновено висок чист приход и специалност или позиция вървят взаимно. Отстъпката, която може да се доближи е строго самостоятелна, само че може да бъде и над 0.50%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР