Има нови подробности за трагедията в Макеевка, отнела живота на

...
Има нови подробности за трагедията в Макеевка, отнела живота на
Коментари Харесай

Ударът на ВСУ по Макеевка ще промени отношението на военните към телефоните

Има нови детайлности за нещастието в Макеевка, лишила живота на 89 бойци. Според Министерството на защитата врагът е съумял да разкрие местонахождението на съветските бойци заради всеобщото потребление на мобилни телефони в новогодишната нощ. Какви други фактори биха могли да повлияят на откриването на военните и по какъв начин могат да бъдат предотвратени сходни нещастия в бъдеще?

Министерството на защитата на Русия заяви за гибелта на съветски военнослужещи вследствие на удар на въоръжените сили на Украйна от РСЗО ХИМАРС по пункта за краткотрайно разполагане в Макеевка. По обновени данни на военното ведомство жертви на обстрела в новогодишната нощ са станали 89 съветски военни, в това число заместник-командирът на полка подполковник Бачурин.

Първият заместник-началник на Главното военно-политическо ръководство на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Сергей Севрюков назова главната причина за нещастието включването и всеобщото потребление на телефони от персоналния състав в обсега на вражеските оръжия.

Севрюков увери, че се вземат нужните ограничения за попречване на сходни нещастия в бъдеще. Създадена е комисия за изясняване на събитията към случая. В резултат на следствието отговорните длъжностни лица ще бъдат подведени под отговорност.

Министерството на защитата също по този начин приказва за унищожаването с ответен огън на пусковата установка за РСЗО, от която ВСУ са стреляли по Макеевка. Освен това, вследствие на удари против скупчването на вражеска военна техника и жива мощ в региона на железопътна гара Дружковка, са премахнати още четири пускови установки ХИМАРС, четири бойни машини РМ-70 “Вампир ”, повече от 800 ракети за тях, осем автомобила, както и над 200 украински националисти и задгранични наемници.

В същото време съветските военнослужещи са показали геройство и подвиг, отбелязва изпълняващият длъжността глава на ДНР Денис Пушилин. В канала си в “Телеграм ” той написа, че множеството военни, едвам измъкнали се от развалената постройка, се опомниха и се върнаха назад, с цел да изтеглят другарите си. След това, когато пристигнали чиновници на Министерството на изключителните обстановки, те им помогнали да спасят останалите. Пушилин акцентира, че част от починалите са такива, завърнали се, с цел да спасят своите приятели.

На собствен ред губернаторът на Самарска област Дмитрий Азаров разгласи желанието си да посети ранените земляци, които сега се намират в болничното заведение в Ростов. По думите му представители на Министерството на защитата също ще посетят бойците. На място ще се договаря от каква поддръжка имат потребност военните. Има съглашение за лекуване на бойците в родния им район и във водещите ведомствени лечебни заведения в страната.

Ръководителят на региона се обърна и към околните на военнослужещи с апел да имат самообладание и да изчакат публична информация. Азаров добави, че сега се подхващат всички нужни ограничения за идентифициране на починалите и за вписване на ранените в лечебните заведения.

Според специалистите потреблението на мобилни телефони в пространствата за краткотрайно настаняване на военнослужещи би трябвало да бъде спряно в зародиш. В този случай е належащо да се отдели битовата приложимост на телефони от служебната. Във втория случай джаджите могат да бъдат потребни за решение на разнообразни бойни задачи непосредствено на фронтовата линия.

„ Има ясно схващане, че данните, излъчени от мобилни устройства от разнообразни типове, могат да съставляват интерес за разузнаването на съперника. Това значи, че е невероятно да се употребяват телефони във краткотрайните зали, където се намират доста хора ”, разяснява доцентът от катедрата по политически разбори и социално-психологически процеси на РЕУ “Плеханов ” Александър Перенджиев.

„ Този проблем би трябвало да се реши със строги административни способи – просто изземване на джаджите. Ако някой незабавно би трябвало да се обади, тогава единствено с разрешението на командира и да се отдалечи на безвредно разстояние. Това са единствено част от защитните ограничения, които би трябвало да се вземат “, сподели той.

„ За страдание, нещастието в Макеевка ще бъде тежък урок за всички. Мисля, че в този момент самите бойци ще имат друго отношение към мобилните телефони. И в случай че виждат телефоните на другарите си, просто ще им ги лишават и разбият “, уверен е специалистът.

„ Освен това, в случай че приказваме за нуждата от поддържане на контакт сред военните и техните родственици, тогава дейното използване на полевата поща е значимо. Това е от дълго време открита институция, изпитана във времето. Но правилата на нейната работа би трябвало да бъдат обновени, като се вземат поради актуалните действителности “, прибавя събеседникът.

„ Що се отнася до самата огромна навалица хора на едно място, значимо е деликатно да проучим всички аргументи за случилото се. Разположението на съединенията и разположението на силите се контролират от бойния устав. В него всичко е написано, нищо ново не се е появило в числеността и разпоредбите за разполагане на бойците ”, сподели Перенджиев.

„ В същото време потреблението на мобилни телефони не е единственият фактор, който може да е довел до нещастието. Не бих изключил работата на тайното и сателитното разузнаване. Противникът може да открие местоположението на военните формирования и да ги трансферира по-нататък в щаба, където се съпоставят данните от няколко типа разузнаване “, позволява военният специалист Михаил Онуфриенко.

„ В същото време скупчването на хора в зоната на обсега на вражеските оръжия постоянно е неизбежно. Невъзможно е армейските елементи да настанят няколко души в частни къщи, тъй като те би трябвало да работят в съгласие и постоянно да въртят личния състав по линията на прикосновение. Следователно казусът с предотвратяването на сходни нещастия в бъдеще би трябвало да се преглежда сложно “, добави Онуфриенко.

„ Клетъчната връзка работи през най-близката базова станция. В същото време врагът разполага с механически средства, които разрешават да се наблюдава трафикът, преминаващ през тези станции. На специфични устройства можете да видите в действително време къде и какъв брой достъпа до мрежата са записани и да употребявате тези данни като цел за ракетни удари “, споделя военният специалист Вадим Козюлин.

„ Американското и английското техническо разузнаване разполагат със специфични системи за разчитане на разнообразни информационни средства. Освен това добре знаем, че те споделят с украинските военни и специфичните служби своите данни от разнообразни типове разузнаване, в това число галактическо “, отбелязва специалистът.

„ Именно заради тази причина потреблението на телефони беше неразрешено в армията и доста преди СВО, въз основа на сирийския опит. Вярно, както демонстрира практиката, възбраната се отнася основно за смарт телефони, а не за телефони с бутони. Въпреки това в зоната, близка до линията на прикосновение, не би трябвало да се не помни за техническите благоприятни условия на съперника и да се извършват всички указания “, напомня източникът.

„ Тук евентуално всеобщото включване и потребление на телефони на сякаш предпазено място е послужило като демаскиращ знак и е довело до огромна покруса “, счита Козюлин. “Но не бих изключил ролята на разузнаването под прикритие. Достатъчно е някой просто да забележи скупчването на военни и техника, прехвърляйки тези данни на ВСУ. И самият удар в среднощ на 1 януари е необикновен почерк на украинските бойци, който би трябвало да бъде взет под внимание от нашите военни “, заключи Козюлин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР