Има нови опити за застрашаване на сигурността на енергийните доставки

...
Има нови опити за застрашаване на сигурността на енергийните доставки
Коментари Харесай

Унгария и Москва на нож заради нова българска такса за руския газ

Има нови опити за застрашаване на сигурността на енергийните доставки от страна на Унгария и да се попречи на унгарско-руското енергийно съдействие, в това число доставките на природен газ... За държава-членка на Европейски Съюз, да заплаши доставките на газ за различен член на Европейски Съюз опонира на европейската взаимност, на разпоредбите и е недопустимо ", сподели външният министър на Унгария Петер Сиярто в петък, по време на присъединяване си в Москва във форума " Руска енергийна седмица ".

Поводът за думите му са измененията въвеждащи такса от 20 лева./МВтч. за вноса и преноса на съветски газ, оповестени в Държавен вестник. Те са в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи обстановката в Украйна.

Засегнати са преди всичко Сърбия и Унгария, а те не престават да са подвластни от импорт на това гориво от Русия, изключително управляващите в Будапеща, сключващи нови многогодишни контракти с Москва.

Според унгарския външен министър Сиярто и Унгария, и Сърбия към този момент подхващат стъпки, с цел да подсигуряват България да не може да ползва законите за вноса към тези страни. Премиерът Виктор Орбан неотдавна назова гостуващия на конгрес в Будапеща президент Румен Радев поръчител за енергийните ползи на Унгария.

Сръбското издание " Политика ", писа, че президентът Вучич е декларирал, че ще беседва с Радев по отношение на нарастването на таксите за преноса на съветски природен газ. По думите му " това е огромен проблем за нас, цената на газа ще се вдигне фрапантно, с спомагателни 100 евро за всеки хиляда кубични метра газ. Това не би трябвало да се отнася за Сърбия. "

Позициите на Сиярто и Вучич бяха публикувани и от съветските организации като ТАСС и неразрешената в Европейски Съюз държавна медийна група RT. В обявата на ТАСС се напомня, че държавното управление на Унгария се е оплакало от нарастването на цените за пренос на нефт от Украйна и Хърватия, а те от своя страна са оправдавали тези стъпки с " по-високи опасности, свързани с въоръжения спор ".

Сърбия внася - и придвижва до Унгария - съветски природен газ от България по газопровода " Турски поток ", построен бързо в самото навечерие на съветското нахлуване против Украйна.

През 2022 година е Унгария получила по това трасе 4.8 милиарда куб. м. газ, което е близо половината размер, внасян в страната.
След взривяването на газопроводите " Северен поток " в Балтийско море доставките минават през Украйна и България, само че Украйна от дълго време сподели, че няма да възобнови контракта за транспорт към Централна Европа, изтичащ в края на 2024 година

Според оценки на " Блумбърг " към 50% от природния газ, към момента влизащ по тръби в Европейски Съюз, минава по " Турски поток " и България.

" Българският парламент одобри закон с неразбираема предистория и към момента много мъчно за схващане наличие, съгласно който цената за преноса на природен газ от Русия през България би трябвало да бъде внезапно увеличена ", съобщи още Сиярто във видеообръщение във фейсбук профила си.

Според него унгарското държавно управление се е свързало с сътрудниците си от България и Сърбия по този въпрос, с цел да се предотврати обстановка, при която приемането на съветски нефт да стане невероятно. Ако " Бугартнасгаз " не получава нарасналата такса, тя може да приключи преноса, добави той.

Прогнозната изгода за България от този ход е близо 2.4 милиарда лв. на година, уточни " Юрактив България ". Той може да визира още и Северна Македония, Гърция и Австрия, в случай че внасят съветски газ. Преди налагането на новата такса годишните доходи от преноса за България бяха в размер на 100-110 млн. $ добавя изданието.

" Газпром ", който резервира до края на десетилетието огромна част от потенциала на газопровода, не е коментирал новата обстановка. Не е ясно дали новата българска такса визира и преноса на съветски полутечен газ, разтоварен от кораби в Турция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР