Има нотификация т.е. одобрение за внос, но дали отпадъците са

...
Има нотификация т.е. одобрение за внос, но дали отпадъците са
Коментари Харесай

Според екоминистъра, вероятно изнасяме повече отпадъци, отколкото внасяме

Има нотификация т.е. утвърждение за импорт, само че дали отпадъците са оползотворени за 1 година, колкото е срокът, занапред ще се открива. Ще се открива и дали има по-голямо количество от позволеното и дали оползотворяването е както е планувано. Така екоминистърът Нено Димов разяснява случая с инспекцията на боклуци в Плевен. Няма нищо общо със арестувания отпадък в Италия, увери Димов.
За Враца и отпадъците, които са там - тонери, министърът сподели, че площадката не била лицензирана. Той разгласи, че ще се готви смяна в законодателството – да има ранно съобщение (3 дни) на виновните институции при боклуци, идващи в България. Уведомлението щяло да е първа информация да се следи дали идващият боклук дава отговор на съответния код за така наречен зелен отпадък. А на въпрос на Българска национална телевизия дали щом чак в този момент се прави такава нормативна смяна, не е имало занижен надзор до момента, Димов отхвърли - по думите му, в този момент просто щяло да стане по-добре.
По думите на министъра, 80 000 тона боклуци са пристигнали в  България, а у нас се изгаряли 3% от идващите от чужбина боклуци, като 95% от тези 3% се горели в циментови фабрики. От ТЕЦ-овете, единствено Топлоелектрическа централа Сливен може да го прави, по думите на Димов. А от 2018 година от България са изнесени над 800 000 тона – " евентуално " изнасяме повече боклуци, в сравнение с внасяме, допусна екоминистърът.
Според Димов ще трябват 5 години използване на ограничения като сегашните, с цел да има сензитивно възстановяване на качеството на въздуха. Той сподели и, че така наречен вторични първични материали са значим детайл в стопанската система на всяка развита страна, само че разрешенията за осъществяване на капиталово желание се дават от локалната власт и те са съобразени с локалната стопанска система, освен с екологичните условия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР