Има нещо неустоимо вълнуващо в историите за оцеляване в дивата

...
Има нещо неустоимо вълнуващо в историите за оцеляване в дивата
Коментари Харесай

10 мита за оцеляването, които могат да ви убият - I част

Има нещо неустоимо вълнуващо в историите за оцеляване в дивата природа. Неслучайно излъчвания като „ Сървайвър “ и „ Оцеляване на лимита “ са толкоз известни.

Но оцеляването в суровите условия на природата не е елементарна работа и множеството уроци не могат да се научат от малкия екран. В реалност някои от „ препоръките за оцеляване “, които сме чували през годините са не просто погрешни, а рисково неправилни.

Ето някои легенди, на които не би трябвало да разчитате, в случай че излетът навън прерастне в бедствена обстановка.

Мит 1. При захапване от змия, би трябвало да изсмучете отровата

Факт: Ако ухапването е отровно, отровата незабавно навлиза в кръвния поток. Поставянето на вашата уста върху ухапаното място единствено вкарва спомагателни бактерии в раната – да не приказваме за заплахата отровата да попадне в устата и хранопровода ви.

Ако някой бъде ухапан, стремете се да резервира сърдечната си периодичност ниска, да държи крайника под равнището на сърцето, до момента в който по най-бързия метод бъде превозен в болница.

Мит 2. Винаги се правете на умрели, когато ви нападне мечка

Факт: Ако сте в гората и видите мечка, общият съвет е безшумно да отстъпвате към по-безопасно място. Ако е във вашия двор или къмпинг, мощният звук и визията за по-голям съперник ще я накара да избяга.

Но при положение на действителна офанзива, вашата реакция и тактика зависи от мечката и вида нахлуване. Не се правете на умрели, в случай че ви нападне мечка – постоянно се отбранявайте.

В множеството случаи мечката атакува, с цел да отбрани себе си или мечетата си. В сходни моменти тя ще ви предизвести от разстояние, като подвига звук и дава тип, че ще връхлети.

Отдръпнете се от защитното нахлуване постепенно. Ако мечката реализира контакт, направете се на умрели, лежешком по стомах и покривайки с ръце врата си.

Но редките случаи на хищническо нахлуване, което идва без предизвестие (или в случай че наподобява, че мечката ви дебне), борете се за живота си.

Мит 3. Ако се загубите в пустошта, би трябвало незабавно да намерите източник на храна

Факт: Нищо сходно. Можете да оцелеете до шест седмици без храна.

Точното време варира според от началната точка и здравословното положение, само че неща като вода и заслон са надалеч по-важни.

Мит 4. Течността в кактуса може да ви избави, в случай че умирате от жадност

Факт: Ако сте задоволително опитни, с цел да различите типа кактус, от който можете безвредно да филтрирате вода, това може да проработи.

Иначе от течността в кактуса по-скоро ще ви стане неприятно, което ще ви накара да повърнете скъпата течност и да останете още по-дехидратирани.

Мит 5. Мъхът постоянно пораства от северната страна на дърветата.

Факт: Мъхът пораства от всечки страни на дърветата според от изискванията на околната стреда. Не разчитайте на сходни митове за навигация.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР