Има неща, които се случват един или два пъти в

...
Има неща, които се случват един или два пъти в
Коментари Харесай

Тодор Шабански „В темпото на Кари“: България получи признание, че е участвала на първите модерни олимпийски игри

Има неща, които се случват един или два пъти в живота на хората и мисля, че навръх това сме очевидци в този момент с Александър Везенков.

Това сподели „ В темпото на Кари “ спортният публицист и пресаташе на БОК Тодор Шабански.

Спомням си преди 35-40 година когато Георги Глушков стана първият българин, отишъл в НБА по какъв начин тогава преживявахме всичко това. Сега Везенков върви по същите стъпки и има голям късмет да го надмине. Това нещо се случва доста рядко в човешкия живот.

Хубаво е, че този взрив в този момент е груповите спортове, тъй като те дълги години оставаха встрани и там нямахме тези триумфи, които имаме в самостоятелните. Везенков е звезда от международна големина. Алекс Николов, който прави супер сезон също има огромно бъдеще.

100-годишнината на БОК съумява да събере всички тези триумфи, които през годините са реализирали нашите олимпийци. Време да се сетим за тези триумфи и да поздравим нашите герои. Покрай юбилея България най-накрая получи самопризнание, че е една от първите държави-участници в първите съвременни олимпийски игри. Опитваха се да извадят България, защото сме взели участие с един гимнастик Шарл Шампо, който е швейцарец, само че той е изпратен от българското държавно управление там. Намерихме това разпореждане на министерски съвет от 1896 година, с което българската страна изпраща петима спортисти, от които е взел участие единствено Шампо, с командировъчни от по 20 златни лв.. В речта си президентът на МОК Томас Бах сподели тъкмо това - че неоспоримо ние сме измежду 14-те страни, които са възстановили олимпийски игри с първите съвременни игри в Атина през 1896 година По този метод сме съоснователи на едно от чудесата, едно от най-големите световни събития в днешно време.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР