Има неща, които могат да спомогнат дефицитът и инфлацията да

...
Има неща, които могат да спомогнат дефицитът и инфлацията да
Коментари Харесай

Ако България утре влезе в еврозоната, активите на гражданите и фирмите след година, ще се увеличат с 30%, убеден е бивш финансов министър

Има неща, които могат да спомогнат дефицитът и инфлацията да са по-малки. На първо място това са големите дотации за бизнеса, които към този момент нямат смисъл и не трябва да се дават на всички бизнеси. Те възлизат на 1,3 милиарда на месец, извънредно време е дотациите да се понижат най-малко на половина или да са секторни. Става дума за общо 14 милиарда годишно. Това сподели по NOVA NEWS някогашният финансов министър Симеон Дянков.
 
По думите му другите браншове употребяват електрическа енергия по друг метод, в някои не се употребява толкоз доста.
 
" Субсидията обаче се получава за общите разноски в предишното, а не за размера на ползване. Печалбите на частния бранш у нас през 2022 година приблизително са се удвоили поради дотациите. Беше добър тактически ход служебният кабинет да изчака с бюджета, тъй като имаше апетити за разходи. До края на този месец и началото на март е време да вкарат нов бюджет, тъй като се вкарват нови фискални политики поради инфлацията. За мен отиваме на избори 2 в 1 през есента ", разяснява той.
 
Според него инфлацията се успокоява у нас, само че по-бавно спрямо еврозоната. " Инфлацията не скача след влизане в Еврозоната. В Хърватия за първия месец даже има спад. Нашата инфлация няма да спадне през януари поради обществените помощи и придобивки. Ще бъде същата, като до май - юни чакам усмиряване. 8,5% е инфлацията в еврозоната през декември, а у нас 14,3%. Очаквам да останем на същата цифра през януари ", акцентира някогашният финансов министър, с което разобличи една от най-големите неистини, върху която паразитират цели партии в България, нормално изрешетени от съветска агентура. 
 
" Кампании срещу еврозоната има във всички страни преди влизането. У нас обаче липсва отзивчива медийна акция за разяснение. Българска народна банка сега спи по тази тематика, няма интензивност. Ако България на следващия ден влезе в еврозоната, активите на жителите и компаниите след година, година и три месеца, ще се усилят с 30% ", разяснява още Дянков.
 
" В чужбина има същите артикули и може да се съпоставя. В Брюксел същият кашкавал, който се продава тук, коства 15% по-малко. Поставянето на таван на цените се колебая, че ще проработи, само че Комисия за защита на конкуренцията може да се намеси. Ако е нужно, в съответен бранш може да се постави таван на цените ", означи Дянков.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР