Има неправомерно подслушване, което е правено по искане на ДАНС,

...
Има неправомерно подслушване, което е правено по искане на ДАНС,
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Магистрати са били подслушвани неправомерно по искане на ДАНС, Прокуратурата и ГДБОП

Има непозволено подслушване, което е правено по искане на ДАНС, Прокуратурата и ГДБОП с настройката, че са над закона. Това сподели шефът на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Бойко Рашков в предаването „ Лице в лице “ по bTV.

Изслушването му в Народното събрание при представянето на активността на Бюрото предходната седмица провокира скандал. Според самия него обаче това е било доста изненадващо .

Имаше изявления, че надали не правя вредоносна активност в залата, когато посрамвам труда на сътрудниците си от Бюрото, даже имаше вметки от Данаил Кирилов, че изричам персонално мнение, уточни Рашков. „ Докладът на Бюрото беше обсъждан един път в профилираната комисия, която следи и управлява службите за сигурност в страната, както и СРС. Там отчетът беше обсъждан по еднакъв метод. Бяха изложени същите проблеми. Там разискването завърши в доста добра атмосфера и нямаше нито един срещу, даже въздържал се, когато одобриха този доклад. Не знам за какво в пленарната зала се получи това, което в огромна степен, съгласно мен, злепостави една политическа партия , поради грубото държание на някои от нейните парламентаристи. Искаха да ме пресечен да не кажа това, което е . Изглежда имаше някакъв боязън в тези хора, което не знам заради какви аргументи беше насадено от някой различен. Може би и по тази причина бяха довели за артилерия основният прокурор, който да ги крепи “, сподели гостът.

Главният прокурор взе отношение по въпрос, който беше редакторски анонс в две малките екрани – дали се подслушват всеобщо политици, магистрати и така нататък Никъде в моето ревю не се споделя, нито съм твърдял, че има всеобщо подслушване, посочи Рашков. „ Защо той се залови за тази дума, аз не мога да дам пояснение. Той взе по свое предпочитание думата и дръпна една тирада, вместо да каже какво прави прокуратурата, дали тя си прави работата по тази линия, или не. (...) Това е доста странна позиция или може би взаимозависимост . Направете вие оценка – кой ще заема такава защитна позиция, без да е належащо и да поддържа позицията на една от парламентарните групи там, която пречеше да се изкажа обикновено, като човек, поканен в пленарната зала “.

Има непозволено подслушване на политици, публицисти и магистрати , уточни Рашков, като посочи, че „ през 2016 година петима са били обект на следене със СРС, от които четирима са магистрати . „ И не мога да си обясня каква е тази непримиримост да се твърди, че нямало “, сподели той.

Гостът изясни, че това е ставало по искане на ДАНС, Прокуратурата и Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП) . „ Тези хора са били подслушвани непозволено “, акцентира гостът.

По закон, с цел да бъде послушван даден човек, „ би трябвало да има данни, че е взел участие в осъществяването на тежко съзнателно закононарушение, т.е. наказуемо с повече от пет години отнемане от независимост, или друго по-тежко наказване. Но не за всички тежки умишлени закононарушения, а единствено тези, които законът обрисува “, обясни той. Освен това настояването за това би трябвало да бъде импортирано от способен орган в способен съд, наблюдението би трябвало да продължи в избран период, не повече. „ А ние имаме вместо 180 дни – оптимален шестмесечен период, да вземем за пример, в някои случаи по 480 дни . Повече от една година “, посочи Рашков.

„ На тези констатации обаче, както видяхте, в пленарната зала никой не обърна внимание . Не единствено основният прокурор, и някои представители от Парламента, които не знам дали би трябвало да се каже, че са народни представители или представители на омразата в Парламента, ме упрекнаха, че аз съм политизирал моето изявление (...) Те не можаха да вдървен нещо доста значително, защото не са показали и интерес – че тези лица, за които за 2016 година сме установили, че по отношение на тях са прилагани непозволено СРС, тези дейности са осъществявани в друг интервал от време, по времето на ръководството на разнообразни болшинства. Така че дано господин Цацаров каже с какво е политизирано моето изявление “, прикани той.

Запитан какво тежко съзнателно закононарушение са направили тези магистрати, Рашков отговори: „ Ето един различен въпрос. За да се включат тези имена в тази процедура, значи някой е нарушил закона в избраните му елементи – като условия, предпоставки за потреблението на тези секрети начини. Има нещо, което е сбъркано там “. По думите му претекстовете, с които се желае използването на СРС, не са за тежко съзнателно закононарушение. „ С какви претекстове ли? С настройката, че надали не те са над закона и могат да го нарушават , когато си изискат, защото процедурата е загадка, еднолична и никой не желае да гледа в досиетата нито на съдията, нито в тези оперативни каузи, нито в досъдебните производства “.

По думите му със заповед на основния прокурор Бюрото за надзор на СРС не може да се среща с към този момент добитите доказателствени материали, въпреки по закона да има право . „ Това е изкуствено основана спънка от основния прокурор ние да не можем до дъно да правим една инспекция “, уточни Рашков.

Подслушваните към този момент са известени, сподели още той. Сред тях има доста известни хора.

Гостът сподели и че е изискал среща с премиера Бойко Борисов, такава му е отказана, само че той още веднъж ще упорства да се видят.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР