Има неинформираност, неразбиране и в същото време манипулиране на общественото

...
Има неинформираност, неразбиране и в същото време манипулиране на общественото
Коментари Харесай

Ще взимаме ли заплати наполовина след приемане на еврото

Има неинформираност, недоумение и в това време манипулиране на публичното мнение, и наслагването на тези фактори води до струпване на отрицателни настройки. Това разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция проф. доктор Ваня Иванова, учител в Стопанския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", рецензент на монографията " Предизвикателства пред българската стопанска система по пътя към участие в еврозоната " на колектив към катедра " Икономика " на Стопанския факултет.

„ Ако попитате инцидентно срещнат представител на обществото, средностатистически, какво чака да се случи на датата 1 януари 2024 година, възможната хипотетична дата, съм съвсем уверена, че доста огромен % от отговорите, които ще получите, ще бъде, че цените от левове непосредствено ще се трансформират в евро и в случай че един самун коства 1,60 лв. в този момент, ще коства 1,60 евро, а заплатите ще станат на половина по-малки, тъй като видите ли, заплата от 1000 лв. ще е 500 евро. Ето го доказателството за безспорното недоумение на самата технология на смяната и прехода към единната европейска валута. Цените ще станат същите, само че в евро, само че заплатите ще станат на половина и това е всеобщо публикувано и ширещото се измежду обществото. Естествено е, че тогава настройките ще бъдат отрицателни “, изясни тя.

По думите й още една мантра, която се експлоатира в общественото пространство и с която се свързват рисковете, е това дали и до каква степен присъединението ще даде спомагателен инфлационен подтик към към този момент така и така немалката инфлация в страната и ще докара до в допълнение повишаване на цените, оттова до обедняване, нещо, което е явно, че никой не би желал да се случи. „ Тук още веднъж сякаш нещата се преекспонират и манипулират напълно преднамерено, тъй като е ясно, че избран кратковременен инфлационен подтик ще има, той нито ще е толкоз огромен, нито ще е за толкоз дълго и учредения за това дава образецът на всички страни, включили се преди този момент.

Дали и до каква степен инфлацията ще е сериозна, в действителност зависи от нас самите и от опцията да се реализира доста прецизен, пореден, систематичен надзор в процеса на конвертирането на националните цени към новата единна европейска валута евро “, изясни проф. Иванова.

Според нея прекомерно преекспониран е още един мотив - опцията да се основат предпоставки за увеличение на бюджетния недостиг, за разхлабване и изкушението фискалната политика да не бъде толкоз дисциплинирана, колкото до момента. „ Истината е, че всичко още веднъж зависи от нас самите и от нашите институции, провеждащи фискалната политика, в частност Министерството на финансите. Тази евентуална заплаха си има ограничаващи механизми и се противодейства посредством Пакта за непоклатимост и напредък, което значи, че изкушението да вършим по-големи разходи зависи още веднъж от самите нас. Не бих се тормозила чак толкоз от един подобен риск, обвързван с присъединението, а още по-малко с несъразмерната задлъжнялост, която вероятно участието в еврозоната би провокирало, в случай че водим недисциплинирана и незадоволително добре следена бюджетна политика, т.е. още веднъж зависи от нас самите “, безапелационна е тя.

Няма да приемем еврото от 1 януари 2024 година

Според професорът отлагането на присъединението на България към еврозоната е сигнал, че не сме си свършили работата по този начин, както би трябвало, и че напъните не бяха задоволителни, в това число институционалните промени, тъй като е ясно, че битката с инфлацията е един по-дълъг развой.
 
 istock istock
По думите й то значи също отрицателни последствия в кратковременен проект и отрицателни сигнали към задграничните вложители за това, че процесите се забавят и на страната ни не може да се гледа като на доста благонадежден сътрудник. Според проф. Иванова отрицателните последствия за страната от това могат да бъдат в средносрочен и дълготраен проект, в случай че не интензифицираме напъните. На първо място отрицателна последица би могло да бъде неповишаването на кредитния рейтинг, което е явен сигнал за вложителите, че процесите не протичат със скоростта, с която е належащо, уточни икономистът.

Негативна последица от непромяната на кредитния рейтинг е непромяната в лихвените проценти, което е нещо, което оскъпява всяка една трансакция, добави тя. Ваня Иванова уточни още, че отрицателната последица ще пристигна и в известна инерция, загуба на скоростта и интензитета, с които сме склонни да доведем до дъно промените, тъй като всяко нещо, отсрочено във времето, води до понижаване на ентусиазма, с който се реализират тези трансформации.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР