Има негативна атмосфера между България и Северна Македония и трябва

...
Има негативна атмосфера между България и Северна Македония и трябва
Коментари Харесай

ПРОБИВ: Венецианската комисия нищи дискриминацията на българите в РСМ

Има отрицателна атмосфера сред България и Северна Македония и би трябвало да я премахнем, съобщи пред Буяр Османи външният министър Николай Милков.

От своя страна, македонският първи посланик съобщи, че ще предложи Венецианската комисия да даде оценка на Закона за сдруженията и фондациите в Северна Македония, по силата на който двата български културни центъра " Иван Михайлов " в Битоля и " Цар Борис Трети " в Охрид имат три месеца да сменят имената си.

Това е първото посещаване на Буяр Османи в България и първите му диалози в София, откогато Николай Милков е външен министър.

Веднага след диалозите Милков съобщи:

" Парадокс е това да имаме една визия за развиването на района и за развиването на нашите двустранни връзки, абсурд е да имаме и механизъм за тяхното решение, който се дефинира от подписаните двустранни документи, и в това време да се оказва, че е налице една атмосфера, която не е положителна в развиването на нашите връзки. Именно това се опитваме да преодолеем с това посещаване ".

Николай Милков и Буяр Османи са разискали и въпросите с културните клубове, както и вписването на българите в конституцията на югозападната ни съседка.

Приетите промени в Закона за сдруженията и фондациите в Северна Македония провокираха остра реакция на външното ни министерство поради дискриминационно ограничение на правото на сдружаване на българите там.

В София Османи увери, че Законът ще бъде даден за оценка на Венецианската комисия за дискриминационни текстове.

" Трябва институциите – министерствата на външните работи, да насочват, да водят съдействието, двустранните връзки, с цел да не позволим на други да ни отвлекат дневния ред и да ни наложат собствен дневен ред. "

Преди срещата македонският външен министър разгласи, че ще сложи въпроса за разкриване на формален македонски културен център в Благоевград, само че след диалозите през днешния ден и двамата министри отхвърлиха да разясняват дали тематиката е обсъждана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР