Има насекоми, които знаят с точност кой стои срещу тях.

...
Има насекоми, които знаят с точност кой стои срещу тях.
Коментари Харесай

Осите различават лица – как е възможно това?

Има инсекти, които знаят с акуратност кой стои против тях. Учените още веднъж потвърдиха, че доста от тях, да вземем за пример осите и медоносните пчели, могат да разпознават лица – също като хората, и освен това – ами и да ги запомнят.  

Известно е, че насекомите се ориентират благодарение на ароматни субстанции и феромони и се разпознават взаимно. Науката обаче се интересува по какъв начин медоносната пчела (Apis mellifera) и европейската оса (Vespula vulgaris) съумяват със своя дребен мозък да разрешат такива комплицирани задания като идентифицирането на човешки лица.

Екип европейски учени отпред с невролозите Аурора Аваргес-Вебер и Даниеле Дамаро откри, че при разпознаването на живи същества в мозъка на медоносната пчела и европейската оса протичат същите процеси както в човешкия. Отделните отличителни белези като носа, очите и устата се събират в един облик. Следователно за разпознаването не се изисква изключително огромен мозък – и на мозъци колкото карфица се удава да решат тези комплицирани задания. Учените допускат, че поради по-малкия размер на мозъка животните не могат да запомнят огромен брой отличителни белези. Но въпреки всичко потенциалът е задоволителен за краткосрочно разграничаване на лица. И това в случай че не е необичайно!

Дръжте се добре с пчелите и осите - може да ви запомнят и да ви отмъстят след това. 

По материали от T-online

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР