Има нарушаване на правата на протестиращи при арестуването им. Правото

...
Има нарушаване на правата на протестиращи при арестуването им. Правото
Коментари Харесай

Омбудсманът: Има нарушаване на права на протестиращи при арестите им

Има нарушение на правата на протестиращи при арестуването им. Правото на адвокатска отбрана при някои от тях не е спазено. Пред министърът на вътрешните работи е подложен въпросът за нашивките и знаци, които са носили униформени по време на митинга на 2 септември. Министърът ме увери, че ще бъде направена бърза инспекция на поставените от мен случаи и въпроси.
Това разгласи пред Българска национална телевизия омбудсманът Диана Ковачева, която разяснява и настоящата политическа конюнктура и митингите на жители, които не престават към този момент 64 дни.

Тя съобщи, че следи недоволството, само че разясни, че следи от позиция на това да няма принуждение по отношение на протестиращите и да не се прекрачва границата. " Омбудсманът е посредник в посока настояванията на жителите, само че когато става въпрос за политически претенции не считам, че мястото на омбудсмана е там ", разяснява тя.

Ковачева увери, че е сложила въпросите на жители, които тя е получила, към министъра на образованието и упорито чака от него отговорите. Основните въпроси са свързани с организацията на образователния процес; с запазване здравето на учениците, само че и на учителите; и не на последно място с цифровото изключване.

" Ще имат ли всички деца достъп до цифрово обучение, до таблети и устройства.

Тревожни са тези данни, тъй като има фамилии с деца, в които родителите са безработни. Ако имате две деца, би трябвало да осигурите две или повече устройства. Представете си, че и родителят остане да работи от у дома ", разяснява омбудсманът.

Опитът демонстрира, че феноменът на цифровата беднотия и цифрово изключване е реалност, съобщи тя. И би трябвало да бъдат търсени способи да се преодолее това. Факт е, че е въпрос на пари, само че въпреки всичко правото на обучение е главно право.

" Все още няма обществен разбор на това, което се случи предходната година, т.е. какви са дефицитите на електронното образование. Оценките са позитивни, тъй като това избави образователната година, само че въпросът е дали всички деца съумяха да се включат ", уточни омбудсманът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР