Има напредък в преговорите на България с ЕС за прекратяване

...
Има напредък в преговорите на България с ЕС за прекратяване
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: Постигаме рязко намаляване на дозите COVID ваксина за тази година

Има прогрес в договарянията на България с Европейски Съюз за преустановяване на контракта с Pfizer/BioNTech за Коронавирус имунизациите. Това съобщи във Видин здравният министър доктор Асен Меджидиев, представен от Дарик радио. По думите му е реализирано договаряне за приемане на доста по-малко количество за тази година, надлежно и страната ни ще заплати по-малка сума за тях.

България продължава да държи на позицията си за преустановяване на контракта с Pfizer за идващите години, сподели още доктор Меджидиев.

„ След позицията, която България изрази още през декември в Европейски Съюз на срещата на здравните министри, по-късно през март месец персонално аз бях в Брюксел и отново застанах на същата позиция, сега не престават договарянията сред Европейска комисия и производителя Pfizer/BioNTech. Стигнали сме, имаме прогрес в договарянията. Преди два дни дадохме мандат на Европейска комисия да ги продължи, като позицията на България е, че държи за преустановяване на контракта с Pfizer за идващите години. Това, което реализираме за тази година, е внезапно понижаване на дозите, които би трябвало да получим “, осведоми министърът и посочи, че от позиция на конфиденциалност няма право да оповестява съответни числа.

Д-р Меджидиев увери, че договореностите, които реализираме досега с Европейска комисия, са за едно фрапантно понижаване на дозите и парите, които България би трябвало да задели по контракта, подписан с Pfizer през 2021 година Ще имаме отстъпка от тези цени, тъй че ще успеем да спестим значителен финансов запас, който ще пренасочим за други действия, разяснява здравният министър във Видин.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР