Има нагласа в конституционната комисия, че правомощията на президента по

...
Има нагласа в конституционната комисия, че правомощията на президента по
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Все още има дискусии как да бъде конструирано избирането на служебно правителство

Има настройка в конституционната комисия, че пълномощията на президента във връзка с назначението на " тримата огромни " (бел.ред. ръководителите на висшите съдилища и основният прокурор) няма да бъдат изменяни от досегашния текст на Конституцията. По отношение пълномощията на президента за назначение на служебно държавно управление, към момента има известни полемики за това по какъв начин би трябвало да бъде конструирано избирането на служебно държавно управление, само че сигурно Конституцията ще бъде спазена. Това сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на Комисията по конституционни въпроси на Народното събрание Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Той разяснява тематиката, след съвещание на комисията, на което се организира последното публично разискване на законопроекта за промени в Конституцията преди предстоящото в петък второ гласоподаване на първо четене на измененията в пленарна зала.

Днес бяха разисквани предложенията, свързани с Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) и въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба. По време на дебатите представителите на ИВСС, прокуратурата и съда, съсловни организации разкритикуваха част от текстовете, които се отнасят до Инспектората. От Министерството на правораздаването поддържат въвеждането на самостоятелната конституционна тъжба, само че оферират Конституционният съд да може да се сезира от постоянните съдилища, както и при искане от страна в процеса.

В края на съвещанието Радомир Чолаков сподели, че текстовете за основния прокурор и прокуратурата ще са уравновесени, като има и степен на единодушие за самостоятелната конституционна тъжба и за пълномощията на министъра на правораздаването.

Конституционният съд е страж на Конституцията, в случай че ние някъде сгрешим, нямаме срещу да бъдем поправени от него, добави Чолаков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР