Има над 7000 генетични заболявания, някои от тях много редки

...
Има над 7000 генетични заболявания, някои от тях много редки
Коментари Харесай

Всяка година близо 2000 бебета се раждат с генетични заболявания

Има над 7000 генетични болести, някои от тях доста редки
Всяка година близо 2 хиляди бебета се раждат с генетични болести. Кои са заболяванията, които родителите предват на своите деца и за какво е значимо преди да възнамеряват сватбата, младите да създадат предбрачна здравна консултация. Според проф. Алексей Савов младите двойки минимум се интересуват от изгодата на генетичните проучвания.

" Те не желаят да показват слаба генетична страна от своето досие и по този начин да основат проблеми с колегата си. Когато към този момент са бременни потребният ход е проблематичен. Извън генетичните болести генетиката носи предразположения. Високото кръвно налягане и високият холестерол, влечение към диабет и остеопороза са фактор на родственост ", изясни той пред NOVA.

По думите му те се получават и при подобен метод на живот и държание. " Между 1 и 3% от новородените деца се сблъскват с генетични болести или вродена патология. Това би могло да се обърне, в случай че знаем кои болести могат да бъдат авансово открити. Има над 7000 генетични болести, някои от тях доста редки и нерегистрирани у нас ", уточни той.

Проф. Савов прикани бъдещите родители да се вгледат в фамилната история и здравните особености на рода си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР