Има начини по които, понякога лютата Баба Марта, да стане

...
Има начини по които, понякога лютата Баба Марта, да стане
Коментари Харесай

Тайнствената Баба Марта – единствената жена сред месеците

Има способи по които, от време на време лютата Баба Марта, да стане по-блага и добра. През вековете българите са приложили съвсем свръхестествени благоприятни условия, с цел да създадат това. Част от препоръки им са стигнали до наши дни. Кои са магиите с които да умилостивим старицата, споделя Росица Топалова, която е организатор в Етнографската експозиция на РИМ в Бургас. Темата на лекцията, която тя ще изнесе в събота (2 март) е " Почти всичко за своенравната баба, благосклонността и мартеницата”.
Присъсътващите ще научат за известния към този момент в целия свят, преплетен червен и бял конец и за неговата мощ. От какво ни пази основаният от българи талисман и какво да вършим с него откакто го свалим? Българският народ е измислил разнообразни начини, с цел да получи благоразположението на единствената жена измежду месеците. Някои от тях са свързани със възбраната дамите да работят, наложително било да приказват безшумно и да изгорят остарялата метла, навръх първи март.
И макар, че от деца знаем притчата за Пижо и Пенда, постоянно има какво още да научим за старите традиции, свързани с месец март. Лекцията, която ще се организира в Етнографската експозиция, на улица „ Славянска “ 69 обаче ще даде още незнайни истории към празника, които са подобаващи за деца и възрастни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР