Има начин новият министър на енергетиката Румен Радев да направи

...
Има начин новият министър на енергетиката Румен Радев да направи
Коментари Харесай

Защо се вдига цената на тока

Има метод новият министър на енергетиката Румен Радев да направи по този начин, че по-евтиният ток да отива при потребителите. Това обаче е малко сложен проблем. Бившият министър Росен Христов се опита да омилостиви синдикатите и хората, които са ангажирани към „ Мариците ”.

Тези тецове са неефективни отдавна и са скъпи като произвеждане. И преди много време трябваше да се откри дълготрайно решение по какъв начин да се оперира в естествен пазарен модел с тях.

Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” членът на УС на " Свободен енергиен пазар " Виктор Минчев, разяснявайки издадената заповед от някогашния длъжностен министър на енергетиката Росен Христов да бъде включено в допълнение количество електрическа енергия, създадена от Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 ”, което ще оскъпи тока за битовите консуматори.

По думите проектите за енергиен преход са били стопирани поради политическото безвремие през последните години.

„ Росен Христов направи всичко допустимо да спре и реверсира всички промени, които бяха стартирани на пазара. Но пазарът най-сетне самичък стигна до този миг – доста хора си инсталираха слънчеви панели и доста слънчеви централи излязоха на пазара. по този начин в обедните часове имаме нулеви цени.

Токът за бита ще нарастне с повече от плануваното

Тоест цената на свободния пазар сега е в пъти по-ниска, в сравнение с тази на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 ” и токът от тази централа е безусловно неконкурентен ”.
 
 istock istock
„ Колегите от КЕВР ме увериха, че цената на тока за крайния консуматор ще скочи за момента с 1 до 3 %. Това обаче ще продължава и тези сметки ще се подвигат до момента в който не се откри трайно решение за Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 ”, акцентира Минчев.
 
И добави: „ Смея да настоявам, че ще ни излезе по-евтино да плащаме заплати на работещите в ТЕЦ-а, без той да работи действително ”.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР