Има много тежък кадрови дефицит в Спешна помощ. Случва се

...
Има много тежък кадрови дефицит в Спешна помощ. Случва се
Коментари Харесай

Тежък кадрови дефицит мъчи Спешна помощ

Има доста тежък кадрови недостиг в Спешна помощ. Случва се колите за спешна помощ да идват на сигнал след 6-7 часа. Това призна в ефира на пресаташето на Центъра за незабавна здравна помощ в София Катя Сунгарска.

„ Това е извънредно доста време, само че когато няма кой да го извърши, омагьосаният кръг се върти прекомерно бързо. Нашите коли за спешна помощ през това време са на други адреси. Колегите ми са на прага на изнемогата. Лети се непрестанно, няма прекъсване. Адресите за COVID-19 валят един след различен “, добави тя.

По думите й, с цел да се изпълнят единствено Коронавирус адресите, един екип за един час би трябвало да отиде на четири или пет адреса. А след всеки подобен адрес екипът се прибира, с цел да се обеззарази дружно с колата за спешна помощ. 

„ Когато се вземе пациент в тежко положение, се взима и второ мнение от координационния център, където има още един експерт, който да прегледа болния. Има и чиновници на РЗИ, които имат непрекъсната връзка къде какъв брой кревати има. Но тези кревати, които ги има, са едно-две и до момента в който колата за спешна помощ стигне до „ Пирогов “, да вземем за пример, леглото към този момент е заето “, изясни Сунгарска във връзка с казуса с неналичието на свободни кревати и обикалянето по лечебни заведения.

Идеята бусове на полицията, таксиметрови коли и частни коли за спешна помощ да оказват помощ на Спешна помощ, тя разяснява по този начин: „ Ние сме във война, тъй че ми звучи да впрегнем всички запаси, с цел да се оправим с тази пандемия. Нашият запас не стига от много години и това е известно “. 

Междувременно, от през днешния ден министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов стартира инспекции в лечебните заведения в страната, които отхвърлят да разкрият кревати за заболели от Covid-19. Инспекцията ще обхване и частните, и държавните лечебни заведения.

„ Всички, които отхвърлят да разкрият кревати - частни, държавни, по-късно ще видите какви ще бъдат следствията за тези лечебни заведения “, разяснява проф. Ангелов. 

В Народното събрание към този момент е импортирана законова смяна, съгласно която лечебни заведения, които откажат да разкрият кревати за лекуване на пациенти с ковид, да не бъдат финансирани със средства от НЗОК. Министерството на опазването на здравето обмисля и вид, при който в превозването до здравни заведения на пациенти с Covid -19 да се включат и частни коли за спешна помощ. Очаква се министър Ангелов да се срещне с техните притежатели. Също от през днешния ден чиновници на Министерство на вътрешните работи, подготвени за оказване на долекарска помощ и микробуси на ведомството ще оказват помощ на екипите на столичната Спешна помощ при превозването до здравни заведения на пациенти с Covid-19. До края на седмицата се чака да стане допустимо персоналните лекари да издават електронно направление за PCR-тест.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР