Има много причини човек да иска да работи в Люксембург.

...
Има много причини човек да иска да работи в Люксембург.
Коментари Харесай

Доходите в Люксембург и България: 8 към 1


Има доста аргументи човек да желае да работи в Люксембург. Никъде другаде в Европа приходите не са толкоз високи, колкото във Великото херцогство. На другия полюс са българските заплати, които са едвам 23% от междинните за Европейски Съюз.

Никъде в Европа. Но слагат ли се в съответствие с покупателната дарба, данните стартират да наподобяват по напълно друг метод, твърди вестник „ Люксембургер Ворт “.

Средногодишната брутна заплата там възлиза на 64 932 евро - т.е. близо 182% от междинните нива за Европа. На другия полюс е България с 8 147 евро за година, или 23% от междинното равнище за Европейски Съюз.

Съотношението на годишните приходи сред Люксембург и България е 8:1.

Покупателната дарба трансформира съотношенията

Ако обаче се направи съпоставяне на покупателната дарба, тази отдалеченост се свива: по този индикатор Люксембург записва 145 % от междинните за Европа равнища, а България - 45%. „ Така дистанцията сред Люксембург и България понижава до съответствие 3:12 “, сочат данни на Националната статистическа работа на Люксембург Statec.

„ Люксембургер Ворт “ отбелязва, че по сходен метод наподобяват съотношенията с други страни като Франция. Там заплатите са 58% от люксембургските, само че в случай че се регистрира покупателната дарба, процентите стават 67 на 100. В Германия заплатите са 69 % от тези в Люксембург, само че съотношението към покупателната дарба ги покачва до 84% от люксембургските.

Когато става дума за междинна работна заплата, би трябвало да се има поради, че от отрасъл до отрасъл има основни разлики. Във Великото херцогство водещо място заемат финансовият и застрахователният бранш, в които работят 13 % от заетите, други девет са в областта на научната и техническата активност. С други думи единствено в тези два сектора в Люксембург работят 22 % от хората, до момента в който за Белгия процентите са осем, в Германия - девет, а във Франция - 11 на 100. Именно в тези браншове, в които работят най-вече висшисти, заплащането е едно от най-хубавите и това дава съответното отражение, показват статистиците.

Има и по-зле платени сфери на стопанската система
Редакцията предлага
От друга страна в Люксембург има сектори с по-второстепенна роля като търговията, в която са заети 11%, до момента в който приблизително за Европа този индикатор е 15 на 100. Още по-големи разлики се откриват в индустрията - в тази сфера в Люксембург работят единствено 10 на 100 от трудещите се, до момента в който приблизително за Европа процентът е 22, а в Германия - даже 24 на.

Информацията от Статистическата работа гласи още, че в избрани сектори като образованието, администрацията, опазването на здравето и обществените услуги, както и във финансовата сфера и застраховането Люксембург заплаща много по-високи заплати, в сравнение с в прилежащите страни. Но пък има и сфери, в които заплаща по-малко от тях - като да вземем за пример в хотелиерството и ресторантьорството, търговията, строителството и индустрията.

От формалните статистически данни, представени от люксемубргския „ Тагеблат “ излиза наяве, че в случай че във финансовия и в застрахователния отрасъл в Люксембург междинните заплати стигат до 100 000 евро, личният състав в хотели и заведения за хранене получава по към 34 000 годишно.

И някои районни разлики

Към това се прибавя, че делът на наградите и изключителните добавки (за края на годината, 13-та заплата и др.) в Люксембург е изключително висок - 15 % при приблизително осем на 100 за Европа. Но що се отнася до междинното почасово възнаграждение,то в някои райони на Европа е по-високо, в сравнение с в Люксембург, като се има поради покупателната дарба - да вземем за пример в Хамбург, в Бавария или в региона Ил дьо Франс. Същото важи и за Швейцария и Лондон.

Както акцентират от Statec, оценката на заплащането би трябвало да бъде по-диференцирана. Люксембургските заплати фактически са високи, само че в интернационален проект не са това, за което ги считат на пръв взор.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
От България до Люксембург: който работи, живее добре?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР