Има много неясноти в предложението за промени на здравноосигурителния модел.

...
Има много неясноти в предложението за промени на здравноосигурителния модел.
Коментари Харесай

Д-р Димитър Петров: Има много неясноти в предложението за промени на здравноосигурителния модел

" Има доста неясноти в предлагането за промени на здравноосигурителния модел. От една страна се приказва за взаимен модел, от друга, че ще се вършат застраховки на база на самостоятелен риск. " Това сподели доктор Димитър Петров, някогашен подуправител на НЗОК.
" Би имало смисъл, в случай че НЗОК поеме един пакет услуги, а Фондовете – различен пакет ", добави още той в изявление за bTV.
Той изясни, че в случай че касата работи на взаимен принцип, фондовете работят въз основата на самостоятелен риск – регистрира се вашата възраст и хронични болести. За това съгласно него тези 12 лв. са малко.
Поне една трета от тези 12 лв. ще отидат за такси и административни разноски, надзор и прехрана. В здравното обезпечаване няма струпване на пари, съществена неточност е, че се трансферира пенсионният модел в здравния.
" При пенсионния модел се ръководят свободни средства, там се натрупат пари в течение на десетки години, с цел да се заплащат пенсии. При здравното обезпечаване едни пари се вземат и се харчат незабавно за здравни услуги, там няма натрупвания ", изясни още Димитър Петров.
По думите му нашите вноски могат да отидат вместо в касата, в някои различен фонд – това в действителност е демонополизация. Това може да стане на няколко стадия, не внезапно, такива образци има в Германия, Испания и Холандия, уточни експeртът.
" Един пенсионер да вземем за пример с три хронични болести, който 5 пъти е влизал в болница предходната година, застрахователят няма да му направи застраховка за 12 лв. – ще му изчислят награда 200 лв. най-малко ", означи още Димитър Петров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР