Има много начини учените да разберат какво се случва под

...
Има много начини учените да разберат какво се случва под
Коментари Харесай

Строго секретно: Китай дълбае 10-километрова дупка в пустинята

Има доста способи учените да схванат какво се случва под повърхността на Земята - да вземем за пример да измерят сеизмичните талази, които се движат подземен, само че може би нищо не може да се съпостави с една в действителност, в действителност, в действителност дълбока дупка.

Според китайската държавна осведомителна организация Синхуа сега се работи по прокопаването на 11 100-метров сондаж в пустинята Такламакан в Северозападен Китай. Това е еквивалентът на повече от 33 Айфелови кули , подредени една върху друга.

Това не е най-дълбокото място, на което хората в миналото са били. Новата дупка няма да надмине 12 262-метровия (40 230-футов) супердълбок сондаж Кола в Русия (който към този момент е изоставен) или 12 290-метровия (40 323-футов) петролен бунар BD-04A в нефтеното поле Ал Шахин в Катар - само че се приближава до него.

Китайските учени се надяват, че сондажът ще усъвършенства доста разбирането ни за геологията на земните дълбини, като в това време ще се правят и търсения на ресурси от петрол и газ, защото сондажът навлиза на все по-малки дълбочини.



Китай не е разкрил повече детайлности за сондажа , нито за типовете опити и разбори, които ще бъдат осъществени след приключването му, само че той би могъл да помогне за инспекция на това, което считаме, че знаем за земната кора. Континенталната кора се спуска на дълбочина приблизително към 30 км, тъй че тази дупка няма да засегне мантията.

Както можете да си визиите, това е голямо техническо начинание. Дупката няма да бъде приключена преди повече от година, а за задачата са докарани към 2000 тона съоръжение и принадлежности - в това число свредла и сондажни тръби.

За да си визиите какъв брой мъчно може да бъде пробиването на такива дълбочини, вижте супердълбокия сондаж в Кола. Работата по този план стартира през май 1970 година и продължава до 1994 година, като заради механични повреди и повреди са изкопани общо пет сондажа.

The drilling of China's first borehole over 10,000 meters deep for scientific exploration began on Tuesday in the Tarim Basin, northwest China's Uygur autonomous region.
— China Daily (@ChinaDaily)
Въпреки това той се оказа доста потребен : Учените откриват вода и водород в количества и на дълбочина, които не са очаквали. Друго забавно изобретение е съществуването на микроскопични вкаменелости от планктон на към 6000 метра под повърхността.

" Трудността на строителството на сондажния план може да се съпостави с огромен камион, който се движи по две тънки стоманени въжета ", споделя пред Синхуа ученият Сун Джиншенг от Китайската инженерна академия.

The drilling of China's first borehole over 10,000 meters deep for scientific exploration began on Tuesday in NW China's Tarim Basin, a great feat in China's deep-Earth exploration. The project is expected to be completed in 457 days.
— China Perspective (@China_Fact)
Оборудването, което се употребява за основаването на сондажа, ще би трябвало да устоя на температури до 200 градуса по Целзий (392 градуса по Фаренхайт) и на атмосферно налягане, което е към 1300 пъти по-високо от това на повърхността.

Когато бъде приключен, след предстоящите 450 дни (приблизително), новият сондаж в Китай ще премине през 10 континентални пласта - пластове от седиментни скали, които се простират на цели континенти - чак до системата Креда, формирана преди 145 милиона години.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР