Има много градски митове и бързи трикове за спестяване на

...
Има много градски митове и бързи трикове за спестяване на
Коментари Харесай

По-евтино ли е да оставя парното цял ден включено или да го пускам само ако ми трябва?

Има доста градски легенди и " бързи трикове " за икономисване на пари от сметките ви за сила. Много от тях са малко глупави, само че някои оферират елементарни и евтини способи за понижаване на потреблението на сила (и месечната ви сметка).

По-долу сме събрали някои от най-често задаваните въпроси. Както постоянно се случва в света на науката, не всички са съгласни по всяка точка, тъй че не постоянно има финален отговор, само че се надяваме нашето проучване да ви помогне да вземете осведомено решение.

1. По-евтино ли е да оставя парното през целия ден включено или да го пущам единствено в случай че ми би трябвало?

Това е горещо обсъждан въпрос. Според специалисти от Energy Saving Trust концепцията, че е по-евтино отоплението да остане включено през целия ден, е мит. Те са ясни, че включването на отопление единствено когато имате потребност от него е в дълготраен проект най-хубавият метод да спестите сила и затова пари. (Таймерът е най-хубавият, защото вашият термостат включва и изключва отоплението, с цел да поддържа дома ви на заложената от вас температура.)

Всичко опира до общото количество сила, належащо за отопление на вашия дом. Определено количество сила непрекъснато изтича от постройката (зависи от това какъв брой добра е изолацията ви). Energy Saving Trust споделя, че в случай че поддържате отоплението включено през целия ден, губите сила през целия ден, тъй че е по-добре да отоплявате дома си единствено когато имате потребност от нея.

2. Устройствата, които са в режим на подготвеност или зарядните устройства, оставени в контактите, към момента ли употребяват електричество?

Да. Зарядните устройства и уредите ще продължат да употребяват електричество, когато са оставени в контакти – тъй че е значимо да ги изключвате от щепсела, когато не ги употребявате.

Много устройства, като игрови конзоли, преносими компютри и тв приемници, черпят малко сила, когато не се употребяват, само че към момента са включени и включени в контакта. Това от време на време е известно като " вампирска мощ “. Можете елементарно да избегнете потреблението на това зареждане в режим на подготвеност, като изключите устройствата на стената.

Energy Saving Trust споделя, че можете да спестите не дребна сума на година, като изключите уредите си от щепсела, когато не ги употребявате.

Законът на Европейски Съюз обаче гласи, че тв приемниците и другите устройства, създадени след 2013 година, не могат да употребяват повече от 0,5 вата в режим на подготвеност. За да покажем мащаба на това, тв приемник, оставен в режим на подготвеност за 20 часа дневно, би коствал към £1 на година. Така че, макар че може да не спестите толкоз, колкото споделя Energy Saving Trust, въпреки всичко може да си коства да го извършите – всички устройства към момента ще употребяват малко количество сила и това може да се усили.

3. Интелигентните измервателни уреди ще ми спестят ли пари?

Не. Интелигентните измервателни уреди просто заменят вашите съществуващи газомери и електромери (по един за всеки), наблюдават потреблението ви и автоматизирано изпращат показанията на измервателния апарат на вашия снабдител всеки месец.

Те обаче могат да ви оказват помощ да идентифицирате способи за икономисване на сила посредством своя домакински екран. Тази дребна джаджа комуникира безжично с вашите интелигентни измервателни уреди, като следи каква сила употребявате и ви демонстрира какъв брой коства в съвсем действително време.

С повече информация за вашето всекидневно ползване на сила ще можете да откриете способи за понижаване.

4. Би ли помогнало боядисването на радиаторите ми в черно?

Що се отнася до боядисването на вашите радиатори в черно, отговорът е не, съгласно Energy Saving Trust. Най-добре е да са общоприетоо бели, макар че разликата не е огромна.

Панелните радиатори могат да пестят сила, само че не доста. По-важно е стените ви да са изолирани, с цел да предотвратите приключването на топлота от вкъщи ви.

Що се отнася до слагането на термоотразителни панели, да, Energy Saving Trust е склонен, че те могат да оказват помощ за понижаване на потреблението на сила. Те отразяват топлината от радиатора назад в стаята, тъй че тя да не излиза през външните стени. Домовете с неизолирани стени ще имат най-голяма изгода от това.

5. Трябва ли да оставя осветлението и уредите включени или да ги включвам и изключвам всякога?

Energy Saving Trust предлага да се изключват светлините, когато излизате от стаята, без значение какъв брой време (и да имате поради какъв брой светлини имате в даден момент). Освен това избягвайте да оставяте тв приемници и други устройства в режим на подготвеност.

Въпреки че цялостното изключване на устройствата икономисва сила, разликата може да е незначителна. Така че не разчитайте на това да позволи всичките ви енергийни проблеми.

6. Трябва ли да оставя отоплението включено, в случай че заминавате?

Да, изключително в случай че при вас зимата е в действителност доста студена. За да предотвратите заледяване на тръби, което може да аргументи съществени вреди, ви предлагаме да оставите отоплението включено до известна степен през зимата, даже и да не сте си у дома.

Общото предписание е да поддържате отоплението си на най-малко 12 градуса (но някои споделят най-малко 15 градуса), вместо да го изключвате изцяло.

7. Ако отоплението ми е включено, би трябвало ли да държа вътрешните порти отворени или затворени?

По-добре е да държите вратите на стаите, които не желаете да отоплявате, затворени.

Радиаторите, електрическите панелни нагреватели и конвекционните нагреватели работят посредством основаване на конвекционен ток в помещението. Докато горещият въздух се издига, той обикаля към другата страна на стаята, охлажда се и потъва и се връща назад по пода до нагревателя, с цел да бъде наново затоплен.

Затварянето на порти подсигурява, че този поток остава в границите на избраното пространство и стопира навлизането на леден въздух.

8. Трябва ли да държа бойлера включен през целия ден или да го включвам и изключвам единствено когато ми би трябвало?

Ако имате система за централно отопление на газ, нафта или LPG (втечнен нефтен газ), специалистите споделят, че постоянно ще бъде по-евтино да настроите систематичния таймер, тъй че топлата вода да се включва единствено когато имате потребност от нея.

Въпреки това, в случай че употребявате електрически потопяем радиатор и имате цена Икономична 7 или 10 (където силата е по-евтина през нощта), по-евтино е да затоплите водата си през нощта. Ще би трябвало да се уверите, че резервоарът ви е добре изолиран, с цел да предотвратите охлаждането му денем.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР