Има много елегантно и лесно решение на проблема с производството

...
Има много елегантно и лесно решение на проблема с производството
Коментари Харесай

Икономист: Може бензиностанциите да останат без гориво

Има доста елегантно и елементарно решение на казуса с производството и продажбата на петролни артикули от " Лукойл “, само че в случай че не се реализира съглашение, тогава може да се мине през интервал, в който няма да има горива в българските бензиностанции. Това ще бъде вследствие на неналичието на управнически решения толкоз дълго време. Това каза икономистът Юлиан Войнов, в предаването " Клуб Investor " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Гостът разясни, че няма причина " Лукойл “ да не създава артикули от неруски нефт за експорт, а за българския пазар – от съветски нефт, тъй като има дерогация до 2024 година. Но " в действителност в случай че се продължи в тази посока – да се твърди, че няма проблем с износа на съветската рафинерия, че не може да се употребява различен, с изключение на съветски нефт и в случай че не ѝ се позволи експорт, тя ще спре, тогава в действителност ще влезем в една много сериозна и тежка обстановка “.

Решението да се удължи действието на бюджетния закон и да не се одобри нов, при това в толкоз динамично изменяща се среда, е тичане от отговорност, тъй като " в случай че Президентът желае да има държавно управление, той трябваше към този момент да е дал най-малко първия мандат. Той изчаква “, добави гостът.

Това, което сега се случва е предвестник на идните избори, заяви Войнов. По думите му държанието на политическите играчи, в това число и измененията във финансовото законодателство, са свързани с възстановяване на имиджа на избрани партии пред обществото.

Проблемът с това, че не се внася бюджет и решенията, като увеличението на минималната работна заплата, трансформират разходната част на сегашния бюджет, който вероятно би трябвало да се извършва през идната година. Ако се тръгне към по-сериозна пенсионна промяна, за което също се приказва, също ще провокира серизони промени, изясни финансистът. 

" Имаме един бюджет, който е извършил своята роля при избрани макроикономически условия. Нямаме предложение за идната година за нов бюджет, който при всички случаи ще влезе с нова макрорамка. Но имаме смяна на разходната част от бюджета, като не е ясно дали тя ще може да се покрие от приходната част. Влизаме в един сценарий, който по никакъв начин не е добър за фискалното и финансово развиване на страната. Още повече, че идната година е извънредно значима за България, поради това, че имаме сложена цел за влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година “. 

За задачата и резултатите от възможна нова промяна в закона за ДДС и по какъв начин ще повлияе върху финансовото здраве на страната събеседникът сподели, че данъчната система в България има " едно доста серизно преимущество “ и то е, че " има много  лесна система за събиране на косвените налози и най-много на Данък добавена стойност.

" Ако в действителност се търси някакво понижаване на Данък добавена стойност за подкрепяне на бизнеса, по-добрият вид е да се понижи Данък добавена стойност напълно за всички артикули “. 

Относно вероятностите за зимни месеци гостът сподели, че досега времето подпомга по-лекото прекосяване на тези спешни процеси, свързани с високата инфлация и увеличението на лихвените %.

Към сегашния миг една от аргументите за фрапантния спад и на газа и на петрола, това е първо, положителното време и второ, че газовите складове на европейскете компании са запълнени на 100%, уточни събеседникът.  " Така че, от тази позиция е малко евентуално да има някаква сериозна рецесия “

" Криза въпреки всичко не е изключена, ако Русия едностранно приключи износа на петролни артикули и на нефт. Тогава в действителност може да имаме по-тежка зима, тъй като най-вероятно ще забележим още веднъж гърмеж на цените енергийните носители. Според мен това не е доста евентуален сюжет, тъй като сега, в който Русия вземе това решение, това значи, че тя непосредствено ще се лиши от приходите, които не са малко и се употребяват за финансиране на войната ".

Русия се намира в една доста тежка обстановка. Ако едностранно спре износа на нефт, това значи заледяване на кладенците, които изпомпват петрола и те безусловно повече в никакъв случай няма да не проработят, акцентира Войнов. " Русия има своите ограничавания и не е чак толкоз евентуално тя да спре износа. Моите упования са, че нещата няма да бъдат толкоз груби и неприятни, колкото се говореха безусловно няколко седмици и месеци “.

Перспективите българските партии да съумеят да сформират държавно управление гостът оцени по този начин: " За момента по-скоро не се вижда възможност да се сформира някакво държавно управление “.

" Това, което се вижда и като говорене, и като дейности в Парламента “, предвижда Войнов, по-скоро предвещава " нови избори, може би през март месец “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР