Има мнение, че много от бедите на съвременна Русия не

...
Има мнение, че много от бедите на съвременна Русия не
Коментари Харесай

Мистерията на подмяната на документи: Сергей Глазев разкрива скритата страна на кървавия октомври 1993 г.

Има мнение, че доста от бедите на модерна Русия не произтичат от 1991 година, когато Съветският съюз се разпадна, а от кървавите събития от 1993 година Тогава страната можеше да се възроди, само че Елцин я разстреля с танкове под виковете на демократичните млади реформатори. Водещият на Царград Юрий Пронко беседва с икономиста Сергей Глазев за аргументите и следствията от събитията отпреди 30 години.

Мигновено държавното управление на демократичните радикали се трансформира в държавно управление на компрадорски олигарси, които заграбиха собствеността и започнаха да източват приходи от страната. Ние отчитаме резултата от тази активност през днешния ден: два трилиона $, изнесени от Русия, десетки милиарди тонове първични материали, изпомпвани невъзобновяеми запаси, милиони хора, напускащи страната - това е резултатът от тази екзекуция на Върховния съвет,– спомня си Сергей Глазев.

Това не е борба, а държавен прелом

Смятате ли, че въоръжената борба сред Елцин и депутатите от Върховния съвет през октомври 1993 година има директна връзка с днешните събития?

– Бих споделил, че всичко, което се случи от този момент, е директно разследване от злополуката, която сполетя страната ни. Искам да ви поправя, нямаше въоръжена борба, имаше екзекуция на Върховния съвет и Конгреса на националните депутати, които по това време бяха най-висшата власт в страната.

Тогава това не е борба, а държавен прелом?

- Със сигурност. Конституционният съд постанови, че декрет номер 1400 на Елцин, с който той разпусна Върховния съвет и Конгреса на националните депутати, е противоконституционен и на процедура се квалифицира като държавен прелом. Той стартира на 21 септември 1993 година с издаването на този декрет и приключи с разстрела на Върховния съвет.

През тези дни вие бяхте министър от тогавашното държавно управление?

– Приключих кариерата си в изпълнителната власт на 21 септември, незабавно след оповестяването на указа. Събрах колегиума на министерството, подадох оставката си и напуснах министерството, с което завърших активността си в държавното управление, което от този миг нататък се трансформира в тайфа нарушители.

Каква съгласно вас беше предисторията на случилото се?

– От 1992 година в страната избухна чудовищна обществена злополука. Причината за това злополучие е програмата за шокова терапия, прилагана от държавното управление на Елцин. Чубайс, който отговаряше за приватизацията, Борис Федоров, който отговаряше за финансите, господин Шумейко, вицепремиерът, който беше виновен за всичко, накараха Елцин да разпусне Върховния съвет, тъй като депутатите от Върховния съвет желаеха оставката им и наказване за отговорните.

През март 1993 година те убедиха Елцин да подпише декрет за разформироване на Върховния съвет, само че тогава към момента имаше държавно управление и нямаше президиум на държавното управление. Събраха всички министри, Шумейко приказва и сподели, че Елцин е подписал декрет за разпускането на Върховния съвет и ние сме длъжни да го подкрепим. Бях изрично срещу, поддържаха ме Николай Федоров, министър на правораздаването, и Александър Шохин, вицепремиер.

Каква забавна настройка. Тоест Сергей Глазиев е бил министър, а негов сътрудник в това държавно управление е бил Анатолий Чубайс?

Чубайс напъха в ръцете на Елцин подправен декрет

– Да, и той от самото начало убеждаваше Елцин да разпусне Върховния съвет, който им попречи да организират шокова терапия, само че в действителност, означавам, Върховният съвет не можеше да се назова антиреформаторски. Той не беше за запазването на Съветския съюз. Подкрепяше промените. Именно от Върховния съвет Елцин получи пълномощията да организира пазарни промени.

Но обективният резултат от тези пазарни промени докара до злополука. Чубайс попадна в така наречен описите за разстрел на Върховния съвет, откакто извърши служебна имитация. Той, възползвайки се от обстоятелството, че Върховният съвет излезе във почивка през юни 1992 година, подписа декрет от името на Елцин, който изкриви разпоредбите на приватизацията.

Защото съгласно закона за приватизацията всички приватизационни чекове трябваше да бъдат персонални. Всеки от тях трябваше да носи семейството, името и бащиното име на своя притежател. А притежателят на приватизационния чек не можа да го продаде на пазара. Той можеше да ги влага единствено за придобиване на акции в настрана дружество. И незабавно да влезе в регистъра на притежателите. След това той, несъмнено, можеше да продаде тези акции.Но в началото той не можеше да продаде чека самичък.

Тоест това е опит да се сътвори солиден миноритарен акционер в Русия. И тя беше умишлено изкривена.

- Е да. Какво беше следствието от това? Започнаха финансовите пирамиди. В края на краищата финансовите пирамиди се базираха точно на тези анонимни инспекции. На хората раздадоха чекове и им бяха обещани дивиденти. Чубайс и разнообразни артисти разказваха, че в случай че си предадете чековете, ще има доста пари. Имаше реклами за елементарно замогване по малкия екран. В последна сметка първият резултат беше криминализирането на приватизацията.

Тези, които предадоха чековете си, бяха излъгани от измамници, които сами вложиха пари в закупуване на акции и се получи тази грабителска приватизация. Тоест Чубайс отвори пътя към хищническата приватизация. Върховният съвет не можа да му елементарни това. Затова незабавно започнаха претенции за неговата оставка и съд.

Елцин заповяда да се раздаде оръжие на чужденците, те стреляха в гърба на бойците

Върховният съвет се наричаше червено-кафяв.

„ Не беше червено-кафяв “ В последна сметка разпадането на Съветския съюз се случи всъщност, тъй като Върховният съвет и Конгресът на националните депутати на самата Русия гласоподаваха за суверенитета. И по този начин главната база на Съветския съюз се срина. Смешно е да се приказва, че във Висш съдебен съвет имаше червени. Преобладаващото болшинство там бяха антикомунисти, които подкрепяха Елцин. Те бяха тези, които избраха Елцин за ръководител на Върховния съвет. А Върховният съвет беше цитадела на демокрацията.

Второ, там нямаше кафяви, защото Върховният съвет се застъпваше за интеграция със Запада, Елцин беше безусловно прозападен политик. Той се застъпи за другарство със Запада, за разпадането на Съветския съюз, за нашата интеграция в Запада. И по всички въпроси Висшият съвет зае способена, уравновесена, прагматична позиция.

Когато приказват че Чубайс е нарушител, тъй като е направил фалшификат, това е правилно. Когато споделят, че Козирев е изменник, сътрудник на Америка, това беше просто истината. Аз самият мога да дам доста обстоятелства за това, по какъв начин той е работил за Америка и е изнасял всички секретни данни там, а също по този начин е изпълнявал техните указания.

Върховният съвет нямаше неоснователни обвинявания. В резултат на това се организира референдум, в случай че си спомняте, през април същата 1993 година с четири въпроса за доверието в президента.

Този, прочут като „ да-да-не-да “?

- Да Хората чакаха, че всичко ще се промени към по-добро. Обещаха за петстотин дни, само че и двеста бяха задоволителни, с цел да изгубят хората всичко... И тогава имаше първомайски демонстрации, излязоха хора, които бяха изгубили заплатите си, изгубиха спестяванията си. Десетки милиони хора желаят оставката на държавното управление на шоковите терапевти и възобновяване на реда в страната и върховенството на закона.

След това, като видяха тези майски демонстрации и схванаха, че те скоро ще паднат, сътвориха президиум на държавното управление, където записаха единствено свои хора. И тъкмо този президиум на държавното управление реши да утвърди указа на Елцин за разпускането на Върховния съвет на 21 септември. И тогава същите радикали се постановиха да се огради Върховния съвет с бодлива тел. Ситуацията обаче бе замразена, Елцин не употребява мощ, Върховният съвет е обграден от специфични елементи и бодлива тел.

Радикалите обаче, осъзнавайки, че чакането води до прегаряне и приключване на фитила на държавния прелом, те проведоха акция за пробив на кордона на Върховния съвет, събраха обезумелите хора по улиците на Москва, заплатиха им и под комунистически и националистически лозунги изтеглиха тълпата и й дадоха опция да пробие във Върховния съвет.

Специалните елементи ненадейно се разделиха. Не пускаха никого, само че внезапно ги пуснаха. На спонтанния протест провокаторите, които бяха доста, започнаха да викат лозунги: в Останкино, в Кремъл и така нататък Някой извика в кметството, втурнаха се в кметството и кметството беше разрушено.

И тогава внезапно до кметството имаше огромен паркинг, имаше камиони с ключове в контактите. Там седят хора, които към този момент са малко обезумели. Под апели „ За Останкино “ те се натоварват в тези камиони и отиват да щурмуват Останкино, където към този момент ги чака въоръжена армейска част. И стартира борба, която стана мотив да вдигнат военните от Подмосковието за „ подавяне на метежа “.

Искаш да кажеш, че всичко не беше инцидентно?

– Това беше инспирирано от тези радикални сили, които желаеха да продължат шоковата терапия, които мечтаеха да разстрелят Върховния съвет. Те бяха свързани със Запада. Това е явно, тъй като на покривите на околните къщи имаше снайперисти. Кои бяха тези снайперисти?

Коржаков описа, че това са чужденци, на които Елцин е дал заповед да се раздаде оръжие. Те получиха оръжие от ръцете на Коржаков, шефът на защитата на Елцин, и тези задгранични специфични елементи, тъкмо както на Майдана, стреляха в гърбовете на нашите бойци, създавайки им чувството, че по тях стрелят от Върховния съвет. Но раните, които получиха, бяха в гърба. А Върховният съвет беше пред тях.

През октомври 1993 година същинската народна власт беше разстреляна

Какъв резултат реализираха в последна сметка?

– Основният резултат от целия този прелом беше премахването на руската власт. Това е значим миг. Преди държавния прелом, след разпадането на Съветския съюз към момента имахме руска власт. Нашият най-висш орган бяха препоръките на националните депутати, които се избираха в едномандатни изборни региони.

Конгресът на националните депутати беше най-важният орган на властта, който можеше да смъкна държавното управление, да в профил президента и да взема основни решения. Заседава два пъти годишно и избира Висшия съвет от непрекъснато работещи депутати.

И същите управляващи, всъщност руски управляващи, бяха в районите. Беше директна национална народна власт. Всъщност под лозунга „ победете червено-кафявите ” беше разстреляна същинската народна власт. Беше изконна национална народна власт, където хората избираха депутати директно, депутатите се отчитаха директно, депутатите поеха върху себе си отговорността да бъдат власт.

Ако погледнем какво съставлява Народното събрание през днешния ден, той съвсем няма и тези пълномощия, които имаше Върховният съвет. Единственият път, когато Държавната дума се опита да упражни пълномощията си, беше като разгласи избор на съмнение към Черномирдин през 1995 година, когато в стопанската система също всичко беше доста зле.

Всъщност Елцин беше манипулиран и държавното управление незабавно се трансформира в държавно управление на олигарси. Първото нещо, което направиха, беше да разделят останалата държавна благосъстоятелност. когато всичко беше доста зле и в стопанската система.

Търговите аукциони, заемите против залог на акции?

– Да, това е едно от първите дейности на това корумпирано държавно управление. Как бяха направени? Министерството на финансите наля пари в банките на тези олигарси; държавните пари бяха подадени там. Собствениците на тези банки използваха таман тези пари, сякаш с цел да ги дадат на държавното управление, само че към този момент като заем, гарантиран с акциите на най-големите предприятия в страната, които към момента бяха държавна благосъстоятелност.

Тогава държавното управление се престори, че не може да изплаща тези заеми, а те просто прибраха предприятията заложени като поръчителство. Това, както и да се огледа, е чисто корупционна, мошеническа договорка.

След всички тези събития срещахте ли се с Чубайс, общувахте ли с някой от тогавашните министри или вицепремиери?

- Не, не е имало такива диалози. Първо, тъй като нямаше какво да приказваме. Може би с Черномирдин. Виж с него можеше да се приказва по тази тематика. Той е прочут с фразата си: „ Искахме да създадем най-хубавото, стана както постоянно “. По принцип беше допустимо да се приказва искрено с него. И той обаче вдигаше ръце и споделяше: " Е, по този начин се случи, какво можем да създадем в този момент. "

Между другото, той не харесваше радикалите, които непрекъснато тичаха при Елцин и го принуждаваха да направи нещо. Чрез Семейството. Но въпросът е, че би трябвало да разберете мотивацията на тези хора. Същият Чубайс изначално беше гневен антикомунист, антисъветчик. И макар че се опита да направи кариера в дълбините на Съветския съюз, той в никакъв случай не криеше желанието си да унищожи всичко.

Чубайс е демократичен фашист

И не се интересуваше от цената на емисията?

„ Той беше чист демократичен фашист, чиято задача беше да унищожи, подкопае руската власт, да организира антикомунистически промени, да унищожи всевъзможни основи на социализма и да съобщи Русия на Запада. Той не го и криеше. Козирев беше безусловно същият, единствено че по-малко гневен.

Е, имаше още няколко такива хора. Но, за жалост, Елцин разчиташе таман на тях. Защото Западът ги поддържаше, а Елцин беше мощно подвластен от Запада. Като питомен слушаше инструкциите от Вашингтон. Той се подчиняваше на всяка команда от Вашингтон, без подозрение. В края на краищата те не на вятъра вложиха пари в изборите на Елцин, те организираха цялата предизборна акция, те организираха всички PR акции и други технологии.

Но също така те някак си го зомбираха. Имаше подобен епизод, за който съвсем никой не знае: когато Елцин, до момента в който беше още ръководител на Върховния съвет, отлетя за Съединените щати, там обаче той изчезна за цяла седмица. Може би в този момент единствено архивите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) съдържат информация за това къде е отишъл. Имаше ръководител на Народното събрание – и изчезна. След това той беше отведен непосредствено в самолета. И той извънредно се опасяваше да лети назад за Съветския съюз. Но тогава се случи Беловежката пушча, което значи доста повече.

Стрелба по Народното събрание да вземем за пример.

– Да, когато разстрелваха Народното събрание, изпълнителната власт нямаше противотежести. И всички тези клонове на властта последователно изсъхнаха и се трансфораха в чиста бутафория.

- Е, какво имаме през 2023 година

– Държавната дума, бих споделил, е всъщност клуб за гласоподаване. Всички клонове на властта са атрофирали. Остава единствено един вертикал на властта - изпълнителната. И това има както плюсове, по този начин и минуси. Е, счита се, че по време на война това е добре, да вземем за пример. Но има и дефекти.

И най-важният е, че длъжностните лица нямат никакъв надзор над себе си, с изключение на контрола от горната страна, на своите началници. Липсата на някакъв надзор в профил, например, от Народното събрание, води до покваряване на властта, до корупция. Корупцията надлежно поражда непросветеност. Виждаме всички тези последици.

- Кое да вземем за пример?

– Например при Върховния съвет беше невероятно да си представим такава Централна банка, каквато е в този момент. Централната банка беше подчинена на Върховния съвет. И това при него нямаше да бъде разрешено. Нито тази вакханалия с курса на рублата, нито бягството на капитали. Беше просто невероятно.

Задачата на Народното събрание е да управлява изпълнителната власт, да обезпечава механизми за бистрота и отчетност. Така че длъжностните лица постоянно да носят отговорност за резултатите от активността си. А в този момент, дават отговор единствено пред началниците си, които са ги назначили.

Докато Набиулина е в ЦБ, ние ще бъдем дойната крава на Запада

- И по този начин, гладко преминахме към днешния ден. Нека обсъдим проблемите на обменния курс на рублата и проблемите към възбраната за експорт на капитал от страната. Централната банка не поддържа възбраната за експорт на капитал. Как ще коментирате това?

– Страните, които се движат напред, Китай, Индия и съвсем всички, които демонстрират рекордни темпове на напредък през днешния ден, всички имат валутен надзор и валутно контролиране. Ако желаете да изнасяте капитал, вземете позволение за експорт на капитал. Това не се отнася за настоящите разноски, износа и вноса.

Така се прави в Китай, в Индия. Да, и в Америка също. Опитайте се да купите пристанище или някакъв огромен цех в Америка. Те също по този начин ще ви кажат: вземете позволение от държавното управление. Следователно, кой печели от бясния пошъл демократизъм (по-точно либертарианството, когато въобще няма потребност да се управлява нищо)?

Банкерите, които имат доста пари. Те желаят това. Те накупиха маса задгранична валута, с което рублата се срина и отново те получиха трилион рубли облага. Поради девалвацията на рублата. И това е всичко и не е нужно да вършиме нищо.

Следователно тези, които през днешния ден вършат пари от валутни спекулации, „ печелят “ казано в кавички, което значи, че се занимават с експорт на капитали, пробват се да вършат пари от девалвацията... Така че те всички са срещу, несъмнено. Защото при естествена валутна регулация оргията на валутните спекулации ще спре незабавно.

- Добре, само че шефът на Централната банка споделя, че това е крачка обратно.

„ Така са я учили във Вашингтон. “ Защото във Вашингтон МВФ учи всички страни на периферния капитализъм на характерното „ знак верую “: свободното придвижване на капитали. Ако се застъпвате за този „ знак на вярата “, тогава ще бъдете повишаван. Ако си срещу, ще те разкарат.

Как ще приключи това съгласно вас?

- Е, въпросът завършва с обстоятелството, че към този момент загубихме с помощта на това момиче (шефът на Централната банка Елвира Набиулина - бел. ред.), което значи, че предходната година 240 милиарда $ изнесен капитал. Загубихме още 300 милиарда $ от запасите. Е, и към момента не свършва дотук.

Процесът продължава.

– И тази година приключването на капитали продължава. Докато тези хора ръководят банковата ни система, ние ще бъдем дойна крава за нашите врагове.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР