„Има мерки, които са административни. В здравеопазването, в социалната сфера,

...
„Има мерки, които са административни. В здравеопазването, в социалната сфера,
Коментари Харесай

Д-р Колчаков: Работещите в някои сфери трябваше да бъдат задължени да се ваксинират

„ Има ограничения, които са административни. В опазването на здравето, в обществената сфера, в образованието. Работещите там трябваше да бъдат задължени да се имунизират. Нещата не са толкоз обикновени. При пандемия, както и при война – има последователност на полезности. А човешкият живот и здраве са най-голямата полезност. Всички други полезности се подреждат по отношение на тях”. Това съобщи в предаването „ Карай направо” по NOVA доктор Иван Колчаков, член на УС на МБАЛ " Софиямед”.

„ Практически нямаме свободни кревати в МБАЛ " Софиямед”. Затова и даваме информация на всеки час. За страдание, кревати се освобождават единствено при изписване на пациент или при смъртен случай”, акцентира той. По думите му актуализирането на информацията навреме се постанова, с цел да не се следи обстановка като при предходните Коронавирус талази – а точно, пациенти да чакат с часове на стълбите на лечебните заведения или да обикалят здравните заведения, без да намират място за банкет.

„ Капацитетът на болничните заведения в България е на прага на изчерпването. Някои граници към този момент са преминати, за жалост. При Коронавирус пандемията диагностиката стартира с персоналните лекари. Когато хората се влошат – има индикатори, при които те биват признати в болнично заведение. И то в реанимация, където се лекуват най-тежките случаи ", уточни още той. Д-р Колчаков е безапелационен, че най-специализираните звена, каквито са реанимационните отделения, са в извънреден недостиг на личен състав. „ Когато няма кревати при нас, центърът на „ Спешна помощ” е известен и пациентите се транспортират другаде. По заповед на РЗИ-София на стадии усилваме потенциала. Това се случва към този момент за трети пъти. Това не е безконечен развой. Разкриването на кревати обаче единствено по себе си не взема решение някакъв проблем”, безапелационен е той.

Според него в този момент, при четвъртата вълна на COVID-19, обстановката е напълно друга. „ Докато при първата вълна светът, както и ние, нямаше никакъв опит – в този момент това не е по този начин. Светът приложи доста положителни практики, в това число имунизацията. България към този момент, за жалост, е най-лошият образец в целия Европейски Съюз по този показател”, уточни медикът. Той беше безапелационен, че би трябвало да се дава вярната информация за имунизациите на жителите – както са създали западните страни. „ По принцип жителите са некомпетентни по здравни въпроси. В България хората, които схващат от тази материя, са стеснен брой. Но тяхното умело мнение беше удавено в едно море от съмнение, подправени вести и в това число суеверия”, счита медикът.

Според доктор Колчаков наложителната имунизация за избрани групи хора към този момент е процедура в доста западни страни. „ Освен здравната страна на казуса, има и друга. Една от тях е образованието. Хората, които не се имунизират, поддържат веригата на болестта, резервоарът, в който се раждат новите варианти, и по този начин просветителната система е принудена да премине на онлайн образование. Това ще даде дълготрайни отрицателни резултати върху образоваността на нашата нация”, счита той. „ Изненадан съм, че бизнесът не се включи по-активно в призоваването за ваксинация”, акцентира доктор Колчаков. „ Не знам за какво бизнесът не прояви едно по-европейско държание. Той трябваше да бъде агитатор за по-голяма ваксинация”. „ Има ограничения, които са административни. В опазването на здравето, в обществената сфера, в образованието – работещите там трябваше да бъдат задължени да се имунизират. Нещата не са толкоз обикновени. При пандемия, както и при война – има последователност на полезности. А човешкият живот и здраве е най-голямата полезност. Всички други полезности се подреждат по отношение на тях”, безапелационен е той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР