Има лога, които няма как да се сбъркат, те са

...
Има лога, които няма как да се сбъркат, те са
Коментари Харесай

Истории за произхода на имената и логата на най-големите марки и компании в света

Има лога, които няма по какъв начин да се сбъркат, те са общоизвестни. Но от кое място са пристигнали концепциите за даден тип бизнес и неговата запазена марка. Както се споделя, концепция за милион $. Всеки, който се вълнува от сполучлив бизнес, търси златната концепция, и тези образци могат да бъдат доста потребни за тях и любопитни за всички останали.

Sony

Името на именитата корпорация идва от латинската дума „ sonus “ (звук) и е определена поради лекотата на произношението в множеството езици на света. Логото е изписването на самата дума.

Apple

Малко прочут факт за известната компания, че през 1976 година освен Стив Джобс и Возняк я основават, само че и Роналд Уейн вложил 10% от първичния капитал в компанията. Негова била концепцията за първото лого на компанията – табелка с Нютон, седнал под ябълково дърво. Роналд Уейн работил със Стив тъкмо две седмици, след което взел своите 800 $, тъй като решил, че Apple е прекомерно рисковано инвестиране.

Компютърът Apple I се продавал постепенно и Джобс решил, че би трябвало да се промени нещо, и почнал с логото. Нагризаната ябълка е измислена от дизайнера Роб Янов, организация Regis McKenna.  

Adidas и Puma

 

Много постоянно фирмите носят името на своя създател или дума, производна от него. Такъв е казусът с Адидас, нейния създател е Адолф Даслер, именуван „ Ади “. Така с частите на псевдонима и семейството се е получило Ади-дас. Интересен факт е, че неговият брат Рудолф Даслер, именуван „ Руди “ също основа своя лична компания за обувки. Ако беше следвал логиката на брат си би трябвало да кръсти марката си Рудас, само че  крайна сметка тя се трансформира в марка Puma. Използвайки признака на хищника, бягащ бързо.

Но за какво братята не са работили дружно? Ето каква е историята:

По време на Втората международна война двама братя произвеждали обувки за немските бойци, макар че в началото фамилната компания, учредена през 1920 година, правела чехли и ортопедични обувки за спортисти с увреждания.  Нацистите конфискували фабриката и пратили братята на фронта. Ади се завърнал от фронта с една ръка и основал Адидас. А Рудолф бил дълго време американски военнопленник. Когато се освободил, той решил да се завърне към занаята си и основал другата международно известна марка Пума.

Samsung

Фирмата в началото била магазин за хранителни артикули, профилиран за морски блага и юфка. Компанията минава през рафинирането на захар, текстил и мелници, преди най-сетне да премине към производството на електроника.

Nokia

Интересен факт за Nokia е, че  интернационалната корпорация за телекомуникационно съоръжение, в действителност стартира като  производител на хартия, наоколо до финландския град Нокиа. Макар в логото да няма нищо автентично и е изписване единствено на наименованието на компанията, през днешния ден всеки го познава.

Starbucks

Някои компании черпят ентусиазъм от художествената литература, с цел да излязат с най-привлекателното име. Известната верига кафенета е заложила на воин от романа „ Моби Дик “. На логото е изобразена нимфа, която през годините е претърпяла доста трансформации, до момента в който стане толкоз целомъдрена.

Adobe

Софтуерната компания Adobe се ориентирала към географски имена и избрала за своя марка Adobe Creek, която тече през земята на създателя на компанията, Джон Уорнок.

Coka Cola

Името на тази именита напитка идва от името на растението кока, употребявано в рецептата за първата версия на газираната напитка. Въз основа на шрифта „ Спенсър “, през 1886 година било основано логото, освен това не от дизайнер или даже художник, а от счетоводител на име Франк Робинсън, който бил другар на основателя на именитата напитка – фармацевта Джон Пембъртън.

Shell

Shell се появява през 1891 година, почнала с антикварен магазин, в който се продават ковчежета, украсени с черупки, по-късно се занимавала с морски превоз на керосин и последователно станала водач в петролния бизнес. Първото лого на компанията било черно-бяло възпроизвеждане на мида. Модерното лого е основано от известния дизайнер Реймънд Лоуи през 1971г.

Amazon

Джеф Безос е избрал за име на компанията дума, звучаща като наименованието на южноамериканската река Амазонка. Всъщност концепцията била предложение на артикули от А до Z и по този начин се получило името на компанията.

Avon

Дейвид Макконъл стартира кариерата си като продавач на пътеписи. Той стартира да популяризира парфюми на своите клиенти, с цел да усили продажбите. Оказа се, че те харесват повече парфюма и вследствие на това той основава компанията Avon.

eBay

Някога тази платформа се управлявала от Echo Bay Technology Group. Било препоръчано името Echobay, обаче то към този момент се употребило в мрежата от рудодобивна компания, по тази причина било кратко до  eBay.

Volkswagen

На немски volks wagen безусловно се превежда като национална кола.

Ikea

Основателят на компанията просто комбинира своите букви I.K. (Ингвар Кампрад) и първите букви от името на фамилното му стопанство и родното село Е.А. (Елмарид Агунарид).

Lego

Известната марка за детски конструктори носи името на словосъчетанието leg godt, означаващо играй добре.

Kodak

Първите камери на Kodak се появили през 1888 година. Слоганът на акцията бил: „ Натиснете бутона, ние вършим останалото “. През 1900 година Kodak е един от първите, които се пробват да интегрират името и изображението на компанията в знак. През 30-те години на логото се появява в  жълто и алено.  

Canon

През 1930 година в Япония Горо Йошида и Сабуро Учида основали компанията Precision Optical Instruments Laboratory. Четири години по-късно създавали първата си камера, която кръстили Kwanon, в чест на хилядоръката богиня на милостта. На логото не  събрали хиляди ръце, само че поставили колкото могли. Добавили и пламъци и се получила илюстрация от антична книга, а не лого. В следствие опростили и логото и името, с цел да стане към този момент познатото лого на Canon.

Goggle

Преди 12 години студентите от Станфорд, Лари Пейдж и Сергей Брин предложили нова търсачка и я нарекли BackRub, което показвало способността й да проучва връзки. Но доста скоро те трансформирали името й на Гугъл. Това е модифицирана дума „ googol “, означаваща последното от числата, които имат някакво значение – едно със 100 нули.
Първото лого на Гугъл е измислено от самия Сергей Брин.

MasterCard  

През 1966 година 17 банкери се обединили в Междубанковата асоциация на карти (ICA), чийто латински знак е i. През 1969 година банката е преименувана на Master Charge и в логото се появяват два пресичащи се кръга. Символичното „ i “ било сложено в долния десен ъгъл. През 1979 година Master Charge била преименуван на MasterCard и буквата „ i “ изцяло изчезна от логото. През 1990 година хоризонталните линии се появили като знак на междубанковите връзки.

Microsoft

През 1975 година е основана  Micro-soft. Тирето след това било отстранено и основали лого с типография в жанр диско.
След 7 години диското излиза от мода и Microsoft показа ново лого с централната писмен знак O под формата на стилизирано око. Логото на версията от 1987 година всъщност е същото като това, което виждаме в този момент.

Nike

Логото е измислено от студентка в Портландския университет Каролайн Дейвидсън през 1971г. За основаването на едно от най-известните лога в света, са платени 35 $. От него е отстранен текста, с цел да стане изчистен и въздействащ знак.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР