Има липса на диалог между изпълнителната и законодателната власт и

...
Има липса на диалог между изпълнителната и законодателната власт и
Коментари Харесай

Иван Иванов: Държавата трябва да работи в полза на малките и средните производители, иначе земеделието ни е обречено

" Има липса на разговор сред изпълнителната и законодателната власт и най-много с пострадалите в тази ситуация - земеделските производители. Народното събрание взе решението да освободи вноса от Украйна без да има никакви индикации за това. ” Това съобщи националният представител от “БСП за България ” Иван Иванов в предаването “Референдум ” на Българска национална телевизия. 
По неговите думи, когато разговорът е нарушен, страната би трябвало да бъде посредник и да търси решение, до момента в който в тази ситуация е взривила обстановката.  
“Аз съм сюрпризиран, че днешното решение за вноса на слънчоглед е взето без преработвателите на слънчоглед ”, разяснява Иванов.    
“Националният интерес е да се защитят родните производители - на тези, които основават тук работни места. Не единствено зърнопроизводители, само че и животновъди и производители на плодове и зеленчуци, които са едни от най-големите работодатели. В момента те са най-ощетени и напълно заслужено стачкуват, тъй като националният интерес бе предаден ”, сподели още социалистът. 
Според Иван Иванов, буди терзание методът, по който решението за украинския импорт е взето. “Финансовият министър сподели, че то е въз основата на разбор, а в този момент е разкрил, че има импорт на по-високи цени, в сравнение с тук се продава. Той знаел ли е за това тогава, когато искаше от Народното събрание тази възбрана да се вдигне? ”, попита националният представител от “БСП за България ”.  
По неговите думи, държавното управление е трябвало да обезпечи поддръжката, която земеделските производители чакат по-рано, тъй като една помощ, колкото и  голяма, когато закъснее, тя към този момент е ненужна. 
“В изключителна обстановка се вземат изключителни ограничения. Държавата би трябвало да подкрепя тези хора, както го направи през 2021 година - над 700 млн. лева тогавашният кабинет и Народно заседание отпуснаха в допълнение средства, с цел да покрият техните разноски. И тези пари би трябвало да се усилват, не да понижат, тъй като има война ”, безапелационен бе Иван Иванов.  
“Когато аз бях министър, изготвихме Закон за браншовите организации в земеделския бранш, с цел да могат тези хора да отстояват техните ползи. Законопроектът беше подготвен, само че държавното управление падна и служебният кабинет го прибра в някое чекмедже ”, сподели Иванов във връзка опцията на земеделските производители да отстояват ползите си. 
“Дългосрочна политика на ръководството на ГЕРБ беше всичките средства по оперативните стратегиите да се насочат в един бранш и стана по този начин, че земята, вместо да се обработва, както до тогава, всички станаха зърнопроизводители. “Майбасите ”, за които приказва Борисов, той ги раздаде, не някой различен ”, акцентира социалистът. 
В умозаключение Иван Иванов пожела триумф на протестиращите да реализират своите претенции и насочи апел: “Оттук нататък работата на страната и на Народното събрание би трябвало да бъде фокусирана в една посока - да бъде от изгода на дребните и междинните аграрни производители. В противоположен случай земеделието ни е обречено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР