Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията? -

...
Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията? -
Коментари Харесай

Гунтрам Волф: Въвеждането на еврото в България няма да доведе до инфлация, има необоснован страх

Има ли връзка сред въвеждането на еврото и инфлацията? - късият отговор е не. Това демонстрира отчет на Съвета за икономическите разбори към държавното управление, който ще излезе до седмици. Експертизата си дават едни от най-хубавите икономисти в Европа – Гунтрам Волф. Той изяснява какви са възможностите на България да размени лв. с еврото през 2025 година и има ли от какво да се тормозим в ефира на Нова тв. 
Прочетете още
Волф е политически икономист и основен изпълнителен шеф на Германския съвет за интернационалните връзки. Близо 9 години е управлявал най-влиятелния мозъчен концерн в Брюксел – Bruegel. Преди това работи в Еврокомисията. Там изследва макроикономиката на еврозоната и методите за реформирането й. Той е един от най-цитираните немски икономисти. А през 2020 година авторитетното издание „ Бизнес инсайдър ” го подрежда в класацията измежду 28-те най-влиятелни играчи в Европа, чиито глас и прогнози се сбъдват. Днес работи с българското държавно управление и е част на съвета за стопански разбори.

През 2018 година на конференция в София казвате, че има опозиция от някои страни членки от Западна Европа за бързото влизане на България в еврозоната. Как наподобява обстановката през днешния ден?

- Смятам, че обстановката от този момент се усъвършенства. Правителството в Германия се смени и новите ръководещи гледат с по-добро око към разширението на еврозоната. И най-важното, геополитическата обстановка е напълно друга – поради войната, която се води в Украйна. Тя промени целите и това, което стана ясно е, че еврото не е просто наша обща валута, само че има геостратегическо значение.

Готова ли е България за тази стъпка?

- Бих споделил, да. Вие сте въвели валутен ръб преди 25 години. Левът е вързан към еврото. Икономиката ви е постоянна. Част сте от банковия съюз, банките тук се следят от европейската централна банка. И считам, че има повече изгоди от въвеждането на еврото, в сравнение с опасности. Това е ясно във връзка с търговията. Особено значимо е и за туризма. В момента, туристите, които идват в България би трябвало да заплащат огромни такси, с цел да изтеглят даже дребна сума в кеш от банкоматите. Но с еврото туризмът ще се улесни. Търговията - също. И най-важното България ще е част фамилията на еврозоната. Ще седне на масата, където се взимат значимите решения. Не просто ще извършва нарежданията, ще може да ръководи процеса.

Очертахте някои от изгодите. Но българското общество е разграничено по тематиката. Половината го утвърждават, другата половина се опасяват от еврото. Как си го обяснявате?

- Един от огромните страхове в България е, че еврото ще увеличи цените, само че заплатите ще си останат същите. Такава беше обстановката и в други страни. Вашите страхове не са по-различни. Ние в действителност изследвахме този развой и ще видите заключенията в отчета на съвета за разбори напълно скоро. Той ясно демонстрира, че инфлацията няма да се увеличи с въвеждането на еврото. Това е неоснован боязън. Но той съществуваше и в Хърватия, и апропо в Германия, когато заменихме марките. Но доказателства го демонстрират ясно и не считам, че би трябвало да се тревожите.

Тоест имате доказателства, че няма връзка сред повишението на инфлацията и приемането на еврото?

- Точно по този начин. В момента сме в обстановка на световна инфлация. Но въвеждането на еврото няма да докара до в допълнение повишаване на цените. Това, което би трябвало да извършите, е да подготвите бизнеса за тази промяна, тъй че да има един транспарантен развой при установяване на цените. Много е значимо в заведенията за хранене, магазините, фризьорските салони,в бранша на услугите, които се употребяват всеки ден – цените да се демонстрират и в двете валути по едно и също време за избран интервал.

Но може би знаете, че имаше полемика за осъществяване на референдум. Ние сме част от Европейския съюз от 16 години, а третата най-голяма партия предложи еврото да се отсрочи с още 20 години. Какъв сигнал даваме на европейските институции?

- Като за начало не съм сигурен, че това не опонира на европейското законодателство. България се причисли към Европейски Съюз и съгласно контракта всяка страна-членка се съгласява, да стане част и от еврозоната, когато извърши условията за това. Тоест, поставяйки този въпрос на референдум, значи, че поставяте под подозрение и контракта ви за еврочленство. И да – това не е добър сигнал към европейските сътрудници. Сега България е различим член на общността. Ако инцидентно еврото се отхвърли при допитване, това би означавало, че страната се отхвърля от по-нататъшна интеграция в европейското семейство.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР