Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията? -

...
Има ли връзка между въвеждането на еврото и инфлацията? -
Коментари Харесай

Гунтрам Волф: Въвеждането на еврото няма да доведе до инфлация

Има ли връзка сред въвеждането на еврото и инфлацията? - късият отговор е не.

Това демонстрира отчет на Съвета за икономическите разбори към държавното управление, който ще излезе до седмици.

Експертизата си дават едни от най-хубавите икономисти в Европа. Един от тях е Гунтрам Волф. Той изяснява какви са възможностите на България да размени лв. с еврото през 2025 година и има ли от какво да се тормозим, осведоми Нова телевизия.

Волф е политически икономист и основен изпълнителен шеф на Германския съвет за интернационалните връзки. Близо 9 години е управлявал най-влиятелния мозъчен концерн в Брюксел – Bruegel. Преди това работи в Еврокомисията. Там изследва макроикономиката на еврозоната и методите за реформирането й. Той е един от най-цитираните немски икономисти. А през 2020 година авторитетното издание „ Бизнес инсайдър ” го подрежда в класацията измежду 28-те най-влиятелни играчи в Европа, чиито глас и прогнози се сбъдват. Днес работи с българското държавно управление и е част на съвета за стопански разбори.

" В момента сме в обстановка на световна инфлация.

Но въвеждането на еврото няма да докара до в допълнение повишаване на цените.

Това, което би трябвало да извършите, е да подготвите бизнеса за тази промяна, тъй че да има един транспарантен развой при установяване на цените. Много е значимо в заведенията за хранене, магазините, фризьорските салони,в бранша на услугите, които се употребяват всеки ден – цените да се демонстрират и в двете валути по едно и също време за избран интервал ", съобщи пред Нова телевизия Гунтрам Волф.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР